IKKE FERDIG: Karl Ove Knausgård skulle ha skrevet ferdig siste Min kamp-bok 1. oktober. Men han skriver fortsatt. Foto:Jacques Hvistendahl(Dagbladet)
IKKE FERDIG: Karl Ove Knausgård skulle ha skrevet ferdig siste Min kamp-bok 1. oktober. Men han skriver fortsatt. Foto:Jacques Hvistendahl(Dagbladet)Vis mer

«Min kamp. Sjette bok» utsatt til neste år

Knausgård har hatt for lite skrivetid.

||| Hadde du planlagt å gi bort den siste boka til Karl Ove Knausgård i julegave, må du finne på noe nytt.

1. oktober skulle Knausgård ha levert fra seg manus til «Min kamp. Sjette bok», den avsluttende boka i siste års mest omtalte romanprosjekt. Boka skulle etter planen ha ligget klar i bokhandlene begynneslen av november.

Skriver fortsatt
- Vi håper og tror at dette blir årets julebok, sa markedssjef i forlaget Oktober, Elisabeth Steen til Dagbladet tidligere i høst.

Den gang ei. Boka er utsatt igjen, og kommer først i månedsskiftet februar-mars, melder forlaget i dag.

- Jeg snakket med Knausgård i dag, og da ble vi enig om at vi sender ut en melding om at boka kommer etter jul. Vi ser for oss månedsskiftet februar - mars. Han skriver fortsatt på boka, og tar sikte på levere rundt første januar, forteller Steen til Dagbladet.

Årsaken til forsinkelsen er at Knausgård har vært for opptatt med utenlandslanseringer til å få tid til å skrive siste boka ferdig.

- Han har nettopp vært i Italia og lansert bøkene der, og har ikke fått nok tid til sitte og skrive. Bøkene skal ut i flere land og han har tidligere sagt ja til være med på lanseringene, sier Steen.

Foruten Italia ble første bok i serien nettopp lansert i Sverige, og Knausgård var i den forbindelse gjest i studio hos Fredrik Skavlan. Han har også vært med på både Oslo Bokfestival og Kapittelfestivalen i Stavanger i høst.

Skal være med på minst mulig
- Hva betyr dette for dere - dere går jo glipp av julehandelen?

- Vi har vært forberedt på dette en stund, vi har jo hatt tett kontakt med ham. For oss betyr det bare at det blir årets februar/mars-bok istedet. Samtidig ser vi at de fem første bøkene fortsatt selger godt, sier hun.

Første bok i serien topper boklista for øyeblikket, mens andre bok ligger på sjuendeplass.

- Skal han være med på noen flere arrangementer framover nå, eller skal han konsentrere seg om skrivingen?

- Han skal være med på minst mulig. Han har sagt ja til et par ting før jul, ellers blir det bare å skrive.