Min mor gikk med hijab

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Min mor gikk med hijab. Skaut het det dengang. I likhet med mange kvinner av sin generasjon gikk hun med det. På tur i skog og mark og for å være chic da familien bodde i Amerika på 50- og 60-tallet. Marilyn Monroe gikk med skaut på den tiden. Tidlig på 70-tallet var skautet sågar høyeste mote for unge norske kvinner. Det signaliserte norskhet og likeframhet, folkelighet og demokratisk sinnelag. Sigrun Bergs vevstue arbeidet dag og natt for å imøtekomme behovet. Skautet har lange tradisjoner i vår drakthistorie, og de som vil forby skautbruk i enhver sammenheng, vil forby vår egen tradisjon. Jamfør Oslos gatebilde på 17. mai. Det kan ikke herske forskjell mellom blonde skaut og mindre blonde skaut. I dag heter det hijab. Men skaut er nå skaut. Til syvende og sist er det bare et hodeplagg. Et firkantet tøystykke.

Skautet kan så menn komme tilbake som trend. Rarere ting har skjedd i moteverdenen. Jeg minnes med en viss nostalgi min mors skaut. Hun hadde mange, og det var ikke noe politisk eller religiøst ved dem. Det var da heller ikke min far som hadde iført henne dem. Bortsett fra kanskje ett. Min far var i reiselivet, og han ga henne et skaut fra Nordenfjeldske Dampskibsselskap, med bilder og navn på alle skipene. Jeg lærte nesten å lese av det skautet. Midnatsol, stod det, omkranset av kunstferdige tautrosser. Håkon Jarl. Kong Olav. Hun gikk selvsagt med det aldeles frivillig, når vi var på blåbærtur. Og jeg tror at man må forutsette for en debatt om skaut, at de fleste som går med skaut tross alt gjør det frivillig. Såpass må man nesten tiltro folk. Også om de er muslimske kvinner og kaller det hijab.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer