HVEM BØR SKJERPE SEG? «All den tid Vold mener Marit Bjørgen (bildet) bør finne seg en stylist foreslår jeg at Sonia Huanca Vold finner seg et nytt kvinneideal,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Lise Åserud / Scanpix
HVEM BØR SKJERPE SEG? «All den tid Vold mener Marit Bjørgen (bildet) bør finne seg en stylist foreslår jeg at Sonia Huanca Vold finner seg et nytt kvinneideal,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

Min motes muskelallergi

Min mote forteller en hel generasjon av unge norske jenter at de må passe seg for å bli for flinke i idrett.

Etter årets idrettsgalla der Marit Bjørgen ble kåret til Norges kvinnelige idrettsutøver kommenterer Sonia Huanca Vold fra Min mote, Norges største moteblogg, at Bjørgen burde finne seg en stylist. «Det kan være en utfordring å finne kjoler som sitter fint på en muskuløs kropp, men om Bjørgen ikke får til dette selv, er jeg sikker på at det er mange stylister som gjerne vil hjelpe henne,» sier hun til VG-nett. Volds problem er at Bjørgens kropp ikke passer inn i hennes snevre skjønnhetsideal «Når Marit Bjørgen skal pynte seg til fest, synes jeg ikke hun burde velge kjoler som framhever musklene. Da vil de stjele all oppmerksomheten.»

Marit Bjørgen er dritt lei alt fokus på kropp, og kommenterer at neste gang skal hun ha på seg mer klær. Jeg skjønner henne veldig godt. Bjørgen er et av våre største idrettsutøvere gjennom tidene. Med åtte gullmedaljer i VM-sammenheng, én fra 2003, tre fra 2005 og fire fra 2011, og som den tredje norske utøver gjennom tidene og den første siden 1924 med fem medaljer i ett og samme OL, hadde jeg blitt piss forbanna om alle skulle begynne å kommentere kjolevalg, og kroppen min hver gang jeg skulle motta priser for de bragdene jeg har gjort.

Som Norges største moteblogg er Sonia Huanca Vold og Min mote en premissleverandør for norske kvinners selvtillit. Når de kommenterer at Bjørgens muskler ikke passer i en asymmetrisk kjole, forteller de en hel generasjon av unge norske jenter at de må passe seg for å bli for flinke i idrett. Da kan de hende Min mote synes de ikke ser bra ut i kjole.

Da jeg var liten var det mange jenter på fotballaget mitt som var bekymret for fotballegger, oversatt: Større leggmuskler enn jenter som pryder forsidebilder på diverse kvinneblader. Spesielt de aller beste jentene, som skjøt aller hardest, var bekymret for de voksende musklene sine.

Også på håndballaget var mange bekymret for blåmerker og stygge knær, noe du får etter mange timer hard håndballtrening. Problemet er at kvinnelige idrettsutøvere blir fortalt helt fra de er små at de må være forsiktige for ikke å bli for muskuløse, og får høre at de må passe seg i stedet for å teste grenser, og ha fokus på mulighetene kroppen deres gir.

Samtidig er det et problem at Bjørgen og andre kvinnelige idrettsutøvere må finne seg i at kroppen deres får mer fokus enn prestasjonene deres. Dette er ikke noe som skjer for gutta. Når hørte vi om Alexander Dale Oens sprettrumpe, på tross av at han er svømmer og ofte vises på nasjonal TV i bare svømmebuksa. Eller Petter Northug jr.s lekre legger? Dette er ikke interessant. Det er idrettsprestasjonene deres som får oppmerksomhet.

Heldigvis er VG-nett kommentarene på Sonia Huanca Volds kommentarer ganske fornuftige. De synes Bjørgen er flott, og at Volds kommentar er upassende. All den tid Vold mener Bjørgen bør finne seg en stylist foreslår jeg at Vold finner seg et nytt kvinneideal.