MØRKE HISTORIER: Ari Behn skriver om de mørke sidene ved livet i sin seineste bok. Foto: Lars Eivind Bones
MØRKE HISTORIER: Ari Behn skriver om de mørke sidene ved livet i sin seineste bok. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Min offentlige figur er som en løs kanon

Ari Behn tar opp mørke tema som flyktningesituasjonen, Utøya-ofre, steining og seksuelle overgrep i sin nye bok. Men å stå på scenen har vært høstens vanskeligste oppgave.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Jeg slaktes ned uansett hva jeg foretar meg i offentligheten, det er så mye reduserende som skjer i lesningen av det jeg gjør, sier en åpenhjertig Ari Behn.

Den mye omtalte forfatteren og kunstneren har det siste årevært aktuell med erotisk kunst, teaterstykker og som programleder. Denne uka er han tilbake på forlaget som ga ut novellesamling, «Trist som faen», brakdebuten som gjorde Ari Behn kjent. Ved siden av forfatteren ligger en ny novellesamling, «Tiger i hagen». Gjennom de 11 korte tekstene i boka, forteller han mye seg selv, rollen han har fått i offentligheten og livet generelt.

- Boka omhandler steder jeg har vært, og ting jeg har opplevd. Det er veldig selvbiografisk, sier han. 

For første gang åpner Ari Behn opp om livet da familien bodde i London, han forteller også for første gang om sitt forhold til terapiformen som både moren og kona benytter.

- Jeg har hatt slike behandlinger selv. Det kan virke mystisk, men det er gammel lærdom der man forløser smertefulle ting som ligger lagret i kroppen, hevder han.

Velkjente tema I den nye novellesamlinga tar Ari Behn frem flere smertefulle minner, og han går tilbake til flere av temaene han har benyttet hele sitt forfatterskap.

Igjen bruker han den amerikanske byen Las Vegas som kulisse, og forklarer at han ser byen som «et klart bilde på vestlig sivilisasjon på vranga», han skildrer også seksuelle overgrep, ikke fordi han har egne erfaringer med temaet, men fordi han mener det er viktig å belyse overgrep og overtramp overfor andre mennesker.

- Man må ned og inn til det viktige. Der er det mye mørkt og moll, sier Behn., sier Behn.

Mer politisk I den nye samlinga har Ari Behn også skrevet mer politiske enn han tidligere har gjort. Utøya, Afghanistan, konfliktene i Mali, flyktningesitusjonen og brutal steining er blant de mørke temaene i boka.

- Min rolle som formidler er å si noe om den tiden vi lever i, sier han.

Men med rollen som mannen til prinsesse Märtha Louise vet han at det ofte blir sprengstoff av hans politiske budskap.

Men med rollen som prinsessegemal vet han at det ofte blir sprengstoff av hans politiske budskap. Tidligere i høst kom Ari Behn med en politisk oppfordring om at Norge burde ta inn flere flyktninger. Uttalelsen ble slått stort opp, samme ble nyheten om hans erotiske kunst ellet at han skulle være med i TV 2-programmet Allsang på Grensen.

- Jeg tar hensyn. Jeg må jo det, og forsøke ikke tråkke over andres grenser. Men samtidig er mitt prosjektdet grenseoverskridende, det å bryte sjangre og jobber med flere kunstformer, sier han.

Skuespillet Skuespill er seineste kunstform kunstneren har gitt seg i kast med. I forrige uke var han å se på teaterscenen for første gang i stykket «Visjonæren/Martyrium 1-7», og det er en sliten Behn Dagbladet møter. Det å skulle spille ærlig, og i tillegg få direkte kritikk, har vært krevende, forteller han.

- Jeg ble som en fem-åring igjen, sa jeg vil ikke spille, og satt på teaterkanten og gråt. Men det var enormt lærerikt. Jeg henvender meg ofte til publikum, men jeg har lært å invitere publikum inn til meg. Det er det samme jeg forsøker i boka, sier han.

Ari Behn

• Født i Århus i Danmark i 1972

• Gift med prinsesse Märtha Louise

• Har utdannelse med mellomfag i idéhistorie fra Universitet i Oslo, samt grunnfag i religionsvitenskap.

• Har vært skribent for blant annet Dagbladet, Aftenposten, Vagant og Hot Rod. Har laget dokumentarer for TV og vært programleder for TV-serien Ari og Per.

• Våren 2011 debuterte han som dramatiker med stykket Treningstimen.

• Har utgitt bøkene; Trist som faen (1999), Bakgård ( 2003), Entusiasme og raseri (2006) og Vivian Seving etc. (2009), Talent for lykke (2011).

• Har også skrevet Fra hjerte til hjerte (2002), sammen med prinsesse Märtha Louise

Teaterstykket er en slags ny versjon av Ludvig Holbergs «Jeppe på Bjerget», der Ari Behn har skrevet deler av manus og spiller hovedrollen.

- Det er virkelig en forestilling som tar for seg mitt offentlige liv, blandet med Jeppe på Bjerget. Jeppe er en komisk figur, en løs kanon på dekk. Min offentlige figur er også som en løs kanon, sier han og forteller at han fascineres av å skrive om mediebildet av seg selv.

- Fra å være der ute i folket, til plutselig stå der som en offentlig person, krever balanse. Det har blitt en stor del av livet mitt, å se den offentlige «Ari Behn» på så nært hold.

Skal skrive mer teater Arbeidet med teaterstykket har derimot vært veldig givende for forfatteren, forteller han.

- Jeg ville se hvordan en teatertrupp jobber og lære, det er det dramatiske jeg vil lære, sier Ari Behn og røper at han for tiden skriver på et nytt teaterstykke.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer