Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Min sønn fikk endelig hjelp. Nå legges tilbudet ned

«Jeg vil tilbake til Østmarka på treukers opphold, for her skjønner jeg at de kan hjelpe meg ut av dette, unnskyld språket; helvetet.»

MISTER ÅR: Det er ikke riktig at et ungt menneske skal miste mange år av sin ungdom fordi psykiatrien svikter, skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB Scanpix
MISTER ÅR: Det er ikke riktig at et ungt menneske skal miste mange år av sin ungdom fordi psykiatrien svikter, skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Det er ikke riktig at et ungt menneske skal miste mange år av sin ungdom fordi psykiatrien svikter.

Min sønn har gjort det. Hvordan tror du det hadde vært å sitte «fanget» på ditt eget rom i år etter år, fordi den sterke sosiale angsten tar makta over deg? Du drar for gardinene og stenger alt ute. Mørket blir din beskyttelse for omverdenen og alt som er vanskelig.

En ting har jeg oppdaget. Som bruker av helsevesenet, er det en forutsetning at man er «frisk» når man er syk. Hvis man ikke har pårørende som brøyter vei i systemet, stiller man bakerst. Jeg ønsker også å være en stemme for de som ikke har noen som snakker for seg, de det gjelder har mer enn nok med å komme seg gjennom dagen.

Mandag 10. november ble det vedtatt av Helse Midt-Norge å legge ned Spesialpost 4 OCD/teamet på Østmarka i Trondheim.

Jeg har engasjert meg sterkt i denne saken, og har hatt kontakt med Helse Midt-Norge, Helsedirektoratet og Helse- og Omsorgsdepartementet. Jeg har også skrevet et langt brev til helseminister Bent Høie, og har vært og levert det inne på Helse- og Omsorgsdepartementet.

På Spesialpost 4 har de ulike behandlingstilbud for forskjellige angstrelaterte lidelser. Hovedfokuset er OCD - tvangslidelse, som manifester seg gjennom tvangstanker/-handlinger. Det er også viktig å nevne BDD - kroppdysmorfofobi, som karakteriseres av en sykelig opptatthet av innbilt eller overbekymring for minimal feil ved eget utseende.

Denne diagnosen er lite kjent, men Østmarka er det eneste stedet i Norge som har behandling og sengepost for denne lidelsen. Begrunnelsen for nedleggelsen er at det skal bygges ut egne OCD-team i hver enkelt helseregion i landet.

Det de ikke har tatt i betraktning, er alle de andre angstrelaterte lidelsene Spesialpost 4 behandler, og som nå børstes under teppet. Dessuten tar det mange år å bygge opp slik kompetanse. Det er ingen lov eller forskrifter som sier at for å bygge ut tilbudet, må vi rive grunnmuren.

Spesialpost 4 har bygd opp en enorm kompetanse på dette feltet gjennom mange år. Behandlingen har gitt meget gode resultater - noe som er dokumentert, og har også vekket internasjonal oppmerksomhet for sine resultater. Dette burde vel være grunn nok alene til å opprettholde dette tilbudet. Dette bør ses på som en enorm ressurs, og mulighet til å brukes som kompetansested for videre utvikling rundt i landet.

Det nye i Helse-Norge nå, er visst poliklinisk behandling (enkelttimer hos psykolog), og tilbud om sengeposter reduseres sterkt. Jeg reagerte ganske kraftig som pårørende og på vegne av min sønn på et par av utsagnene helseminister, Bent Høie kom med i «Debatten» på NRK 13. november. Sitat: «Det er god faglighet når det gjelder psykisk helse å behandle folk med tvangslidelser på de lokale psykiatriske sentrene (poliklinisk), og ikke som innlagte pasienter.»

Det er faktisk slik i virkelighetens verden at har en sterke angstrelaterte lidelser, så trenger en tilbud om intensiv behandling, les: innlegging.

Man skal vokte seg for å gjøre det til et skjellsord. Et annet sitat: «De Nasjonale Faglige Retningslinjer for tvangsbehandling er veldig tydelig på at det er bedre å få behandling lokalt der de bor.»

Da er mitt spørsmål: Hvordan i all verden kan man påstå det, når tilbudet ikke er der? Dere burde lytte til oss som står år etter år i psykiatrien uten at det skjer noe, det eneste som skjer er at de kjæreste vi har mister mange år av sine liv fordi systemet svikter.

Vi har som sagt kjempet i psykiatrien i over fire år. Min sønn har i gjennomsnitt hatt en psykologtime hver tiende dag. Et eksempel fra virkelighetens verden, som slett ikke er uvanlig, hvis man ikke ber psykologen sette opp flere timer fortløpende: Min sønn har psykologtime 14.11.14, og neste time er 05.12.14. Det er altså tre uker mellom konsultasjonene. Hvis det er dette som kalles å satse lokalt, og at det er til det beste for pasientene, da har jeg ikke ord.

Etter alle disse årene fikk min sønn et femdagers utredningsopphold på Spesialpost 4. Da sier min sønn for første gang i løpet av alle disse årene i lokalpsykiatrien: «Jeg vil tilbake til Østmarka på treukers opphold, for her skjønner jeg at de kan hjelpe meg ut av dette, unnskyld språket; helvetet.»

Når en endelig etter så mange sykdomsår finner et tilbud som en virkelig er motivert for å ta imot, og uttrykker selv at «dette vet jeg vil hjelpe meg», for så å måtte oppleve at døra som er åpnet, lukkes igjen Det eneste som blir igjen er fortvilelse og sinne.

Når man også hører om hva treuker med intensiv behandling kan gjøre med et menneskeliv, bør man virkelig lytte og revurdere det man er på vei til å rive ned.

Her står altså en ung kvinne fram på Dagsrevyen på NRK 13 november, og forteller at det hun har blitt tilbudt i den lokale psykiatrien er en psykologtime i høyden hver tiende dag, på tross av sine store problemer. Det var først etter tre ukers intensiv behandling ved Spesialpost 4 at hun fikk livet sitt tilbake.

Midt oppi dette, er det faktisk noe som heter «mennesker». At de får mulighet til å komme til et sted hvor de faktisk får oppleve at andre sliter med mye av det samme. Her får man et spesielt samhold, og en trygghet (forutsigbarhet) som betyr alt for disse menneskene. Helheten i oppholdet blir helt avgjørende. Da hjelper det ikke å ligge spredt rundt omkring i systemet!

Spesialpost 4 burde få fortsette å være en sengepost på landsbasis for de som er så syke at de trenger intensiv behandling av den/de lidelsene de har.

Med tillatelse av Svein Haseth, som er psykologspesialist og leder av Spesialpost 4 gjengir jeg det som de har oppdaget er en en tallfeil: «Helse Midt-Norge hevdet at vi hadde en nedgang i antall henvisninger fra 2013 til 2014 på 17 prosent. Dette viser seg å være feil da 19 pasienter er talt to ganger. Årsaken til dette er at vi hadde inntaksstopp første del av året og det ble gitt avslag til 26 pasienter. 19 av disse ble henvist på nytt når inntaksstoppen ble opphevet og er følgelig talt to ganger. Hvis vi korrigerer for dette, så ble det henvist like mange pasienter i 2014 som i 2013. Vi har sendt info til vår ledelse om dette og håper at dette kanskje kan snu prosessen», sier Haseth.

Å legge ned Spesialpost 4 ved Østmarka er et overgrep i psykiatrien - et overgrep mot de psykisk syke.

Her bør regjeringen med Helseministeren i spissen gripe inn og sørge for at dette ikke får skje.

Med all respekt; det bør lyttes til de det gjelder.

Innsenderen er anonymisert av hensyn til sønnen. Vi kjenner hennes identitet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling