Helgekommentaren: Knut Nærum

Min TV-høst

Du har sikkert stilt spørsmålet: «Hva skal jeg se på i høst?» Knut Nærum har svarene.

Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu HartbergVis mer
Kommentar

TV-husene har nettopp lagt fram sine program for høsten. Det er hard kamp om seerne, og ikke forbausende er det nysatsingene som får mest oppmerksomhet. Vi har sett på tilbudet og plukket ut noen høydepunkter.

NRK

Statskanalens populære helgetravere fortsetter selvfølgelig, men utfordres av «Falt i staver», hvor norske tidligere langrennsløpere framfører gamle MGP-låter og forteller om sykdommer de har hatt.

NRK satser fortsatt på å samle det norske folk om dramaserier som tar for seg vår nære historie. I «Et hjem for alle» får vi oppleve hvordan Folketrygden ble til, gjennom de som fant på den og de som fikk nyte godt av den. Nicolai Cleve Broch har hovedrollen som «Folketrygdens far» Sven Oftedal, sosialminister i Gerhardsens andre regjering. Jakten på en ny «Skam» fortsetter. Skaperne av «Fail» lover et rått og utilslørt bilde av hva ungdom i 2019 har å stri med i form av karakterpress, sosiale medier og uretusjert reklame. Nye episoder vil bli publisert på Instagram tre ganger daglig. "

TV2

«Skal vi danse»-konseptet er tatt et hakk videre til «Skal vi pole dance», der norske kjendiser, iført minimal bekledning, får prøve seg på stanga. Blant de medvirkende finner vi Per Sandberg og Bahareh Letnes, Svein «Charter-Svein» Østlund og Sophie Elise Isachsen. Sandberg var tilstede under TV2s lansering og erklærte stolt: – Per Sandberg gleder seg til at folk får se den ekte Per Sandberg.

«Jakten på kjærligheten» får en vri i høst. I stedet for at enslige bønder skal få seg kjæreste, heter denne serien «Fruktbart» og handler om forelskede par som forsøker å skaffe seg odelsrett, da selvfølgelig med fredelige midler. Vendela Kirsebom og Petter Pilgaard deltar, det samme gjør Per Sandberg og Bahareh Letnes. I tillegg byr TV2 på det selvforklarende «Kokker på skøyter» og nok en sesong av talentkonkurransen «Kan du synge?» Alle deltakerne i TV2s realityserier vil som vanlig bli behørig intervjuet i «Senkveld» og «God kveld Norge».

TV3

«Luksusfellen» går sin gang. Stadig nye nordmenn får hjelp med økonomien mot å vise fram motorsykkelen og tatoveringene sine. I «Charterfeber Kjendis» får seerne følge kjente nordmenn på deres daglige gjøremål i syden: bading, soling, shopping og Facebook-oppdateringer. Her får vi møte blant andre Lilli Bendriss, Sophie Elise Isachsen og Bjørnar Moxnes.

Størst oppmerksomhet i høst er knyttet til «Vi små en alen lange», der norske kjendiser deler seg i to lag som skal drive hver sin barnehageavdeling. Gjennom løpende testing av barnas intellektuelle og sosiale evner, vil det til slutt stå mellom to «førskoleassistenter» i finalen, hvor vinneren får adoptere et barn fra valgfritt land. «Paradise Hotel» feirer sin tolvte sesong med spesialutgaven «Paradise Hotel Legends», der alle deltakerne har vært med før. Av innkjøpte serier knytter det seg særlig spenning til sesong 4 av «Master Chef New Zealand».

TVNorge

«71° Nord»-avleggeren «71° Nord Kjendis» får sin egen avlegger i form av «71° Nord Kjendis Kanakkas», hvor norske kjendiser skal forsøke å komme seg fra Lindesnes til Nordkapp i beruset tilstand. Førstemann fram vinner, men stadige promilletester underveis vil avsløre deltakere som har under 0,5 i promille og dermed må diskvalifiseres. Blant de medvirkende er Petter Pilgaard og Vendela Kirsebom, Lilli Bendriss og Svein «Charter-Svein» Østlund. Serien har allerede møtt sterk motbør fra Blå Kors, Motorførernes Avholdsforbund og Folkehelseinstituttet. Det var kritikken fra sistnevnte som fikk folkehelseminister Sylvi Listhaug til å reagere med en Facebook-melding, der hun skrev: «Folk vet selv best hvor mye de tåler å drikke før de klatrer i fjell».

Mer kontroversiell er nok likevel realityserien «In The Dark», hvor tolv fremmede møtes, nakne i et mørkt rom, og har sex med hverandre. Når lyset kommer på, må deltakerne gjette hvem de har ligget med. Parene som gjetter riktig, går videre til Parmiddagen, hvor de skal finne ut om de passer sammen. I «Åndenes makt Kjendis» besøker den klarsynte Lilli Bendriss norske kjendisers hjemsøkte hjem og renser dem for spøkelser. Blant de hjemsøkte i første sesong er Per Sandberg og Bahareh Letnes, Svein «Charter-Svein» Østlund og «Ex On The Beach»-Melina, som er redd for at det spøker i brystene hennes.

Dessuten får vi Tangerudkroppen, hvor gjengen fra «Tangerudbakken» begynner med kroppsbygging, og «Verdens eldste yrke», der norske kjendiser prøver seg som prostituerte. I skrivende stund er det ikke kjent hvilke kjendiser som deltar.

Hard konkurranse

Vil så disse satsingene fra våre hjemlige kanaler kunne ta opp konkurransen med et stadig mer omfattende strømmetilbud? Vi har spurt serie-ekspert Karina Collander Næsheim.

– De skal slite, sier hun.

– Netflix kommer i høst med flere nye storserier om mennesker som dreper hverandre i Nord-Amerika. Særlig er det knyttet store forventninger til serien «American Murder». Dessuten lanserer HBO Nordic dokumentarsnakkisen «Murder in America». Så her vil man kunne velge i hele spekteret, fra drap som ikke har skjedd i virkeligheten til drap som faktisk har skjedd. I tillegg er mange spente på «Orange Is The New Black»/«The Handmaid’s Tale»-crossoveren «Red Is The New Black», om gravide kvinner som må gå med hatt i fengsel. En ting er sikkert: Øynene våre går mot en travel høst.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.