KVALITETSTID: For travle småbarnsfamilier er hver time tilbragt sammen mer verdifull enn en time på jobben, så lenge lommeboka er stor nok til å forsørge familien, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpix
KVALITETSTID: For travle småbarnsfamilier er hver time tilbragt sammen mer verdifull enn en time på jobben, så lenge lommeboka er stor nok til å forsørge familien, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpixVis mer

Arbeidslivsreform:

Mindre arbeid gir den enkelte mer frihet

De Grønne er opptatt av mer enn bare det som kan måles i krone og øre.

Meninger

Høyrepolitiker Peder Egseth kritiserer De Grønnes ønske om kortere arbeidstid i Dagbladet. Kritikken viser at Høyre er mer opptatt av kroner og øre, enn av arbeidstakernes velvære og frihet.

Den sittende regjeringen har gitt de av oss med aller mest penger enorme skattelettelser. Da er det ikke rart at Høyre også mener at vanlige folk skal jobbe enda mer for å finansiere skattelettelsene. Men Høyre har helt rett i er at velferdsstaten er helt avhengig av at de av oss som kan arbeide er i arbeid. Å redusere arbeidstiden kan nettopp være en oppskrift på å få flere mennesker inn i arbeid.

Vi i De Grønne vil ha en arbeidslivsreform som gjør det enklere å velge fritid over økt lønn, samtidig som det blir enklere for bedrifter å ansette flere, gjennom redusert arbeidsgiveravgift. Slik kan vi dele på det behovet for arbeid bedriftene krever, og ha mer tid å bruke slik vi selv ønsker.

Vår arbeidslivsreform er en ingen tvangstrøye som skal tres over partene i arbeidslivet. Vi ønsker å forhandle med partene, slik dagens trepartssamarbeid legger opp til. Og det synes som om Høyre er mer opptatt av egne budsjetter, enn folk som jobber, all den tid flertallet av oss ønsker mer fritid over økt kjøpekraft.

For travle småbarnsfamilier er hver time tilbragt sammen mer verdifull enn en time på jobben, så lenge lommeboka er stor nok til å forsørge familien.

Politikerne viktigste oppgave er derfor å legge til rette for at arbeidstakergrupper som selv ønsker det skal kunne ta ut produktivitetsveksten i mer fritid.

De Grønne er opptatt av mer enn bare det som kan måles i krone og øre – vi er opptatt av mer frihet i hverdagen til den enkelte arbeidstakeren og familiene deres.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.