Mindre åpenhet, mindre demokrati

Vi hakke nokka, nokka, nokka, nokka å si. Men det driter, driter, driter, driter vi i. Europautredningen er et 911 siders rop om hjelp.

NEDSLÅENDE RAPPORT: Fredrik Sejersted (t.h.) leder utvalget som har gjennomgått Norges erfaringer med EØS-avtalen, og overrekker rapporten til utenriksminister Jonas Gahr Støre. Vi må diskutere det demokratiske underskuddet, skriver kronikkforfatteren, som har permisjon fra UD og har jobbet tre år ved EU-delegasjonen i Brussel. Foto: Berit Roald / Scanpix
NEDSLÅENDE RAPPORT: Fredrik Sejersted (t.h.) leder utvalget som har gjennomgått Norges erfaringer med EØS-avtalen, og overrekker rapporten til utenriksminister Jonas Gahr Støre. Vi må diskutere det demokratiske underskuddet, skriver kronikkforfatteren, som har permisjon fra UD og har jobbet tre år ved EU-delegasjonen i Brussel. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ei uke etter framleggelse av Europautredningen møtes en liten gruppe på en kafé. Kaféen har det betegnende navnet Sjakk Matt. Fra rundt 60 medieomtaler den første dagen, var det denne dagen bare to medieomtaler. Nok et forsøk på EU-debatt er utmanøvrert.

Hvem er disse 25 kafégjestene som insisterer på å fortsette å bære havreøl til en død hest? De er blant de få her i landet som har lest rapporten. Og som kunne skrevet konklusjonene uten å ha lest den. Fordi de selv har jobbet i EU-systemet. Det er Brussel alumni, øl- og samtalegruppen for hjemvendte norske Brussel-byråkrater.

De aller fleste av dem er nok for EU. Men det er ikke poenget. De tilhører verken den aktive ja-siden eller nei-siden. De vet godt at EU-spørsmålet rommer mer enn begge sider av saken.

Jeg jobbet selv tre år ved Den norske EU-delegasjonen. Da jeg ankom Brussel traff jeg i døra en norsk diplomatveteran som var på vei hjem. Jeg spurte opprømt hvordan det var å jobbe opp mot EU: «Jo da,» svarte han, «det er en daglig ydmykelse, det». Han viste seg å ha rett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer