Mindre for pengene

Ingress

Meninger

Oslos OL-søknad har møtt sterk folkelig motstand. Høyre-politikere som Svein Harberg sier at det er ikke stemningen i folket som er avgjørende for en OL-søknad. Det er Stortinget som bestemmer, sier han. Mulig det, men det er stemningen i folket som har fått IOC til å frykte den framtid de selv har skapt seg. En framtid der OL arrangeres av prestisjeglade ledere av autoritære regimer, i land der det faller mere naturlig å ikke lytte til folket.

Nå har IOC sendt brev til Oslo og de andre søkerbyene og bedt om billigere OL. Brevet kommer rett før beslutningen om å søke skal tas.. Årsaken er selvsagt ikke at IOC plutselig er blitt mer sparsommelige med andre folks penger. Det skyldes at de har et akutt behov for å få gode søkere. Dette tar OL-tilhengerne nå som en seier. Da bør de minnes om at det ikke var dem som presset fram som spareviljen. Det var motstanden i folket. Nøysomheten i IOC kan raskt bli et strikk-fenomen. Når målet er nådd spretter alt fort tilbake til det gamle.

Spørsmålet er hva som bør være målet for den folkelige protesten mot pampeveldet. Hvis målet en grunnleggende endring av hvordan OL bør organiseres og en demokratisering av IOC, bør protesten fortsette. Kanskje helt til også et flertall av stortingspolitikerne er villige til å lytte til stemningen i folket. Hvis målet bare var å sende varselskudd og spare noen penger, kan man hevde det er nådd. Hvis budsjettene holder da. Det gjør olympiske budsjetter sjelden.

IOC er svært opptatt av å beskytte merkevaren OL. Det er strenge regler for hvem som får bruke ringene. IOCs problem er at de selv har skadet sin egen merkevare, ved å la OL bli prestisjeprosjekter for mindre demokratiske ledere med fri tilgang til statsbudsjettet og lite behov for demokratisk støtte. Et OL i Norge ville styrke en svekket merkevare.

For Oslo er situasjonen paradoksal. Bypolitikernes iver etter å arrangere OL bunner i muligheten til å få statsfinansierte anlegg og infrastruktur. Kulturministeren lover for eksempel lengre plattformer på Holmenkollbanen. Men når OL skal bli spredd og billig, forsvinner noen av disse anleggene. Et billigere OL fjerner noe av begrunnelsen som er brukt for å ta arrangementet. Samtidig er det folket som ikke skal bestemme dette, fortsatt klart imot.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.