LEDER

Mindre for pengene

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Oslos OL-søknad har møtt sterk folkelig motstand. Høyre-politikere som Svein Harberg sier at det er ikke stemningen i folket som er avgjørende for en OL-søknad. Det er Stortinget som bestemmer, sier han. Mulig det, men det er stemningen i folket som har fått IOC til å frykte den framtid de selv har skapt seg. En framtid der OL arrangeres av prestisjeglade ledere av autoritære regimer, i land der det faller mere naturlig å ikke lytte til folket.

Nå har IOC sendt brev til Oslo og de andre søkerbyene og bedt om billigere OL. Brevet kommer rett før beslutningen om å søke skal tas.. Årsaken er selvsagt ikke at IOC plutselig er blitt mer sparsommelige med andre folks penger. Det skyldes at de har et akutt behov for å få gode søkere. Dette tar OL-tilhengerne nå som en seier. Da bør de minnes om at det ikke var dem som presset fram som spareviljen. Det var motstanden i folket. Nøysomheten i IOC kan raskt bli et strikk-fenomen. Når målet er nådd spretter alt fort tilbake til det gamle.

Spørsmålet er hva som bør være målet for den folkelige protesten mot pampeveldet. Hvis målet en grunnleggende endring av hvordan OL bør organiseres og en demokratisering av IOC, bør protesten fortsette. Kanskje helt til også et flertall av stortingspolitikerne er villige til å lytte til stemningen i folket. Hvis målet bare var å sende varselskudd og spare noen penger, kan man hevde det er nådd. Hvis budsjettene holder da. Det gjør olympiske budsjetter sjelden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer