Mindre informasjon til folkevalgte?

Stortinget har erkjent viktigheten av at Stortinget rår over uavhengig ekspertise, og ikke i enhver sammenheng er prisgitt den informasjon de får fra regjeringen og statsadministrasjonen. Fra neste år bygger Stortinget derfor opp en egen utredningsseksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Samtidig som en understreker regjeringens klare opplysningsplikt i forhold til de saker som behandles, ønsker Stortinget en enhet for bl.a. å støtte opp under den situasjon at Stortinget er blitt mer selvstendig, mer aktivt og tar flere egne initiativ.

Men i kommunesektoren ser en den motsatte tendens: kommunalt folkevalgte gjør seg mer og mer avhengig av den saksframstilling - og det utvalg av fakta - som kommuneadministrasjonen sender fram. Og med kommuner styrt etter parlamentarisk ordning: den informasjon et politisk valgt byråd velger å sende fram. Samtidig som vi får et mer levende og initiativrikt Storting, ut fra perspektivet om at «all makt er samlet i denne sal», blir gradvis kommunestyrene mer og mer rene vedtaksmaskiner basert på silede fakta.

Et eksempel fra Oslo: I dag kan bystyrets medlemmer selv ta direkte kontakt med kommunale virksomheter for å få faktakunnskap. «Etatene skal så langt det er praktisk og arbeidsmessig mulig hjelpe bystyrets medlemmer med alle foreliggende opplysninger, herunder etatenes faglige skjønn.» Høyre-byrådet har foreslått for bystyret at denne adgang fjernes, og at bystyremedlemmer som ønsker informasjon vær så god har å forholde seg til det de kaller «tjenestevei»: det vil si spørre byrådet. Mye tyder på at bystyrets flertall frivillig vil akseptere slik avskjæring av adgangen til selv å skaffe seg kunnskap.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer