TALER: President Donald Trump talte til lederne av mer enn 50 muslimske land i Riyadh søndag ettermiddag. Video: CNN Vis mer

Mindre islam, mer business

Når det kommer til stykke, er Donald Trump svak for eneveldige sjeiker i forgylte palasser.

Kommentar

Donald Trump presterte å holde en tale om islam i Riyhad søndag kveld, foran titalls arabiske ledere, uten å fornærme noen i forsamlingen. Det skyldtes i all hovedsak at han ikke snakket om islam, slik han hadde lovet, eller gjentok noen av beskyldningene han har kommet med tidligere. Han sa for eksempel ikke at «islam hater oss», eller at Saudi Arabia er verdens største bidragsyter til terrorisme. Han kom heller ikke inn på hvorfor han ville nekte tilhørernes landsmenn innreise til USA.

Det var for å si det forsiktig, knyttet stor spenning til talen. Trump har det siste året, også som president, satt likhetspunkt mellom islam og terrorisme. Han lovet selv at talen skulle være direkte og ærlig. Men kritikken rettet seg bare mot forsamlingens fiender i Teheran.

Hykleriet vestlige allierte har utvist i sin omgang med Saudi Arabia opp gjennom åra, er grenseløs. Men Trumps plutselige bekymring i valgkampen for overgrep mot kvinner og homofile, hadde mer å gjøre med at han kunne klistre hykleriet til Hillary Clinton.

I helgen var alt det glemt. Trump kunne rose vertens forgylte palass og hamre løs på Iran og atomavtalen, som førte til at forholdet til saudiene kjølnet under Barack Obama. Han passet seg for å generalisere om religion, og fremhevet i stedet hvilke felles interesser USA og gulfstatene hadde; sikkerhet og business; bekjempe terrorisme på den ene side, handle olje og våpen på den andre. Så lenge de to står øverst på agendaen, slik det har gjort lenge før IS, er det mindre plass til menneskerettigheter.

Det gjelder som kjent også USAs allierte. Men Trumps personlige begeistring for autoritære ledere og regimer, er påfallende.

TALER: Obamas tale fra Cairo University i 2009, hvor han taler om USAs relasjoner til den muslimske verden. Video: C-Span Vis mer

Det er presidentens sikkerhetsrådgiver H. R. McMaster, som har fått Trump til å nyansere retorikken. Generalen mener det er uklokt å beskrive terrorister som troende og dermed gi legitimitet til forestillingen om religionskrig. Det er et syn han deler med Trumps to forgjengere, et syn Trump gjorde narr av gjennom hele valgkampen.

Han kritiserte Obama og Clinton for ikke å ville kalle terrorister for radikale islamister og mente det var tegn på svakhet. Nå har han tilsynelatende kommet på andre tanker. I likhet med Obama, erkjenner han at det først og fremst er muslimer som lider under terrorisme og krig.

Men man bør kanskje ikke legge for stor vekt på hva Trump sier. Han kan raskt si eller twitre det motsatte uten en gang å erkjenne skiftet. Siden han heller ikke som president holder ord, er det handling som teller.

I handling viser Trump at det er business as usual mellom USA og Saudi Arabia og andre gulfstater. Besøket i Riyadh startet med inngåelsen av en omfattende våpenavtale, angivelig verdt over 920 milliarder kroner, som blant annet innebærer salg av missiler og forsvarsvåpen som Obama nektet å selge til Saudi Arabia. Avtalen ble hyllet som tegn på at forholdet til USA var som før det surnet under Obama, skjønt saudiene hadde ikke stort å klage på under forgjengeren heller.

FREDSMEDALJE: Trump ble lørdag beæret med Saudi-Arabias høyeste utmerkelse, æresmedaljen Abdulaziz al-Saud. Video: CNN Vis mer

Enda en gang er USA og Saudi Arabia enige om å bekjempe finansiering av terrorisme. Trump opptrer som den kyniske og mer forutsigbare realpolitikeren verden ønsker seg i Det hvite hus. En president uten twitterkonto, og som holder seg til manuset.

Og i helgen fikk Trump en fredspris av kong Salman og alt var gull, glitter og rom full av mektige menn. Prisen har ikke helt samme internasjonale valør som Obamas Nobel, men var like fortjent.

I dag er han i Israel for å lage «den ultimate fredsavtale». Skal vi tro den er i boks før han reiser videre til Vatikanet?

SVERDDANS: Under sitt besøk i Saudi-Arabia fikk Trump bli med på en seremoni der presidenten fikk vist fram sine rytmiske ferdigheter. Det fikk en håndfull Twitter-kontoer til å humre av presidenten. Video: CNN Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.