ÅPNET ARENDALSUKA: Erna Solberg åpnet i går den årlige Arendalsuka med pressetreff og partiets time i sola på Kanalplassen i Arendal sentrum.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
ÅPNET ARENDALSUKA: Erna Solberg åpnet i går den årlige Arendalsuka med pressetreff og partiets time i sola på Kanalplassen i Arendal sentrum. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer

Arendalsuka:

Mindre oljepenger og mer Sylvi Listhaug betyr trøbbel i vente for Høyre

Et selvsikkert Høyre fikk sin dag i sola på Arendalsuka i går, men etter valget venter nye utfordringer.

Kommentar

Med presselunsj og egen partitime på Kanalplassen i Arendal åpnet Erna Solberg og Høyre årets Arendalsuka i går ettermiddag. Og det var en statsminister i medgang som med det for alvor kunne åpne den korte valgkampen. Med sine beste målinger siden september i fjor i ryggen, går statsministerens parti inn i valgkampen med en partiorganisasjon full av selvtillit og med en god dose vind i seilene.

For mens Knut Arild Hareide og Sylvi Listhaug har kranglet som busta fyker, har målingene til nå i august vist et snitt på 24,6 prosent for den samlende kraften på borgerlig side. Det er ikke forskrekkende langt unna valgresultatet på 26,8 prosent for fire år siden, og samlet plasserer målingene borgerlig side solid på skuddhold før de siste fire ukene med valgkamp.

En egen dag hvor Høyre hadde regien ga partiet frihet til å snakke om seg selv og de sakene de selv ønsker å snakke om. I en stortingsperiode preget av kaos, uenigheter og bruddrykter på borgerlig side, har det store partiet i midten slitt med å måtte være brubyggeren hver gang det har brygget opp til storm. Det har gitt lite oppmerksomhet rundt partiets egen politikk, og gjorde en slik dag kjærkommen.

Innad har partiet derimot jobbet godt, og klart å bygge nye profiler og utforme ny politikk, mens høylytt og skadelig strid om strategi og veivalg har begrenset seg til konflikt om ulv og et par av regjeringens mange reformer. For et parti som favner 28 585 medlemmer og rundt en fjerdedel av velgerne, er det en imponerende bragd.

På partiets presselunsj benyttet statsministeren anledningen til å love videre satsing på kunnskap, samferdsel og skattelettelser, og å snakke om at landet nå står ovenfor to store utfordringer de kommende åra. Men selv om ting ser lovende ut nå for partiet, byr de kommende åra også på like mange utfordringer for partiet hun leder.

Den første av utfordringene skal vi høre mye fra og om allerede denne valgkampen. Siden Sylvi Listhaug kom tilbake fra fødselspermisjon i juli, har hennes kontroversielle uttalelser på nytt jevnlig utfordret det borgerlige samarbeidet. Lite tyder heller på at innvandrings- og integreringsministeren vil ligge på latsiden de kommende ukene, uansett hvor upopulære uttalelsene hennes er innad i regjeringen og blant samarbeidspartiene.

Men selv om uttalelsene er de som skaper mest oppsikt, er det ikke Listhaugs uttalelser som er Høyres største utfordring framover. Enda verre for Høyre er det at hun representerer en stadig sterkere strømning i Frp, som tror partiet vil komme like godt ut av å sitte i opposisjon som av å samarbeide med de andre partiene borgerlig side.

I Sylvi Listhaug har denne strømningen fått en populær og drivende god frontfigur. Det utfordrer for alvor realismen i et bredt samarbeid på borgerlig side, som er Høyres eneste vei til makt og innflytelse.

Samtidig vil det krympende handlingsrommet i statsbudsjettet kunne skape minst like mye trøbbel for partiet i neste periode, selv om det neppe vil tiltrekke seg den samme oppmerksomhet som Sylvi Listhaug i valgkampen. Handlingsrommet er målet på hvor mye penger regjeringen kan bruke i et statsbudsjett uten å måtte øke i skattene eller kutte i poster fra budsjettet året før.

Gitt en forsvarlig oljepengebruk, vil dette trolig være på om lag 6,5 mrd. kroner per år de neste åra. Bare i Nasjonal transportplan er halvparten av et slikt handlingsrom allerede lovet bort. I tillegg kommer satsingen på kunnskap og skattelettelser. Kostbare løfter for blant annet Forsvaret vil også kreve sin del.

Så skal Høyre framover ha råd til alt dette, må noe prioriteres ned. Det vil bety en helt annen dynamikk rundt partiets prioriteringer, også innad, enn vi har sett de siste fire åra. Erna Solbergs Høyre er bygget som et bredt og mykt folkeparti, som har kunnet gå til valg på både styrket velferdstilbud og skatteletter. I en tid med langt færre friske oljekroner å bruke, blir det vanskeligere å levere på. Og med tydeligere prioriteringer vil en også kunne vente tydeligere fronter innad i partiet.

Disse to utfordringene vil sammen prege Høyres vei framover, uavhengig av hvordan høstens valg går. I posisjon blir partiets oppgave å samle fire partier rundt et statsbudsjett med stadig strammere rammer. Om det ikke har vært vanskelig nok de siste årene, blir det for et KrF med enda større vippemakt og et Frp med Sylvi Listhaug i en stadig viktigere rolle som skal samles rundt forhandlingsbordet etter valget.

I opposisjon er faren at partiet i konkurranse med et Frp ledet av Sylvi Listhaug vil drukne i kampen om velgerne og medias oppmerksomhet. Ikke minst vil det bli strevsomt for partiet om Listhaug får snakke om følelser mens de ender med å snakke om milliarder.

Opposisjonstilværelsen vil også tvinge fram et enda tydeligere retningsvalg. Det er lite trolig at partiet klarer å beholde sin myke profil, og samtidig love skattekutt neste gang de kommer i posisjon. Å samle partiet rundt et slikt veivalg blir langt vanskeligere enn det har vært å samle partiet rundt dagens regjeringsdeltakelse.

De neste fire åra vil uansett bli tøffere enn de fire foregående for Høyre. Om det er et like samlet Høyre som åpner valgkampen om fire år er langt fra sikkert.