Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Sylvi Listhaug

Mindre plass til Listhaug

Den beste strategien for å begrense Sylvi Listhaugs populistiske budskap og hindre at det sprer seg er å slutte å reagere på alt hun sier.

Gullhaug torg 20161128:  Innvandrings- og integreringsminister i Justis- og beredskapsdepartementet  Sylvi Listhaug på kontoret . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Gullhaug torg 20161128: Innvandrings- og integreringsminister i Justis- og beredskapsdepartementet Sylvi Listhaug på kontoret . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Listhaugs innlegg om «feministeliten» står det om over alt. Jeg var selv i ferd med å poste ut et bilde av meg selv på Facebook hvor jeg holder et skilt med budskapet: #Feministelitist. Jeg endte med å ikke gjøre det. At jeg reagerer på det hun skriver, er nettopp det hun vil at jeg skal gjøre. Da får hun mer oppmerksomhet, og det har hun fått.

image: Mindre plass til Listhaug

I «Dagsnytt atten» fikk Listhaug møte opp for å fortelle at hun ikke er en del av Eliten med stor E. Trump benyttet enhver anledning til å framføre samme budskap, nemlig vise avstand mellom han og den etablerte eliten. Listhaug fikk mange muligheter til å fremme nøyaktig samme budskap i media.

Det er vanskelig å ikke reagere på alt det Listhaug kommer med. Jeg har selv ment at fremmedfrykt og gale karakteristikker ikke må stå uimotsagt. Men jeg innser nå at det er dårlig strategi å brenne kalorier på å kommentere hver gang Trump, Carl I. Hagen eller Listhaug sier noe hårreisende.

Listhaug og co. setter premissene for debatten når alt som kommer etter deres utspill blir en reaksjon på det de opprinnelig sa. Utspill fra Listhaug som ellers kunne ha druknet i resten av mediebildet, flyter opp til overflaten og får mer og mer oppmerksomhet.

Vi må ha debatt om integrering, kultur, likestilling- og familiepolitikk, for å nevne noen temaer, men det går an å skrive et innlegg om disse spørsmålene uten å henvise til Listhaug. Det går et skille mellom det å ha en debatt og det å ha en debatt fordi en eller annen politiker har uttalt noe provoserende. Den politiske debatten må bli mer Listhaug-fri.

Carl I. Hagen fremmet et forslag i Oslo bystyre i 2014 om integrering. Blant annet ønsket han å nekte barn som ikke kan norsk å se på barne-tv på deres morsmål.

Forslagene ble totalt ignorert av et samlet bystyre. Ingen tok ordet under møtet for å debattere hans forslag. Jeg har blitt fortalt at Hagen ble ganske irritert av det som skjedde. Han ønsket mest mulig oppmerksomhet rundt sine forslag, og media satt i salen og var klare for å skrive. Ingen debatt, betydde ingen sak i media og null oppmerksomhet. Strategien funket.

Jeg vet at dette innlegget kan virke mot sin hensikt. Jeg er klar over at innlegget kan misbrukes av Listhaug, at hun inntar en offerrolle. Men det er mange som er lei av at Listhaug setter premissene for viktige samfunnsdebatter. Vi kan sammen endre dette.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!