Mindre skrik

Primal Scream glefser ikke lenger.

LES ØYAANMELDELSENE HER.

KONSERT: Det er ikke mange år siden Primal Scream hadde et revolusjonært glefs over seg på scenen. Det var noe farlig og utilnærmelig forbundet med bandets aggressive tekno/rock-crossover og Kevin Shields-assisterte, nesten helsefarlige lydvegger.

De fylte hovedscenen på Roskilde med den største selvfølgelighet og autoritet.

Det var derfor noe nedrykksaktig over Øya-programmeringen i går, da Bobby Gillespie og co. var henvist til den nest største scenen mens Oslo-bandet King Midas gjorde seg ferdig på hovedscenen. Selv om bandets siste skive ikke var all verden å skryte av, og 2007-utgaven av bandet i mangt og mye framstår som et mer ordinært band, så er de ikke så dårlige.

Når det er sagt, så var Primal Scream gjennomført bunnsolide hele veien i går.

De er et langt mer stabilt band enn de var i heisatiden på 90-tallet, og Gillespies evig holdbare rockstjernecool er fortsatt å betrakte som en form for spisskompetanse.

Problemet er selvsagt at et tverrsnitt av bandets karriere krever en enorm sjangerbredde, og langt mer enn noen forhåndsinnspilte spor for å hjelpe «Screamadelica»-sporet «Move On Up» et stykke på vei. Derfor var kanskje post-«Xtrmntr»-utgaven av bandet var så imponerende også – den var så kompromissløst prioritert på scenen.

Deres tilløp til å vende tilbake til Stones- og sørstatsrockkjøret fra «Give Out But Don’t Give Up»-tiden midt på 90-tallet gjør ingen tjenester for bandet – Primal Scream er et høyst ordinær retroband – og derfor var det også talende at det var en sinna «Shoot Speed Kill Light» fra superskiva «Xtrmntr» som oppnådde kveldens første kuldegyfs nedover ryggen, og at vi måtte vente til albumkollega «Swastika Eyes» før det neste kom.

Primal Scream var farligere før, mener Dagbladets anmelder. Foto: Scanpix
Primal Scream var farligere før, mener Dagbladets anmelder. Foto: Scanpix Vis mer

Det var solide versjoner, klarer høydepunkter, og verdt å få med seg.

De avsluttet på den stemningsskapende og publikumsvennlig Stones-vibben – «Country Girl» og «Rocks» – og har hatt en helt fin kveld på jobben, men Primal Scream kler glefs og sinne enda bedre.

LES RESTEN AV ØYAANMELDELSENE:

The Go! Team

CocoRosie
Devendra Banhart
Tinariwen

Matt & Kim

Justice

Roky Erickson

The Jesus & Mary Chain

Spoon

Gogol Bordello