Mindre smerter da pasientene fikk velge hvilken musikk de ville høre på under operasjonen

Ny studie.

MUSIKK: Å høre på musikk før, under og etter en operasjon gjør at pasienter trenger mindre smertestillende og blir raskere friske, ifølge en ny britisk studie. Illustrasjonsfoto:  GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX
MUSIKK: Å høre på musikk før, under og etter en operasjon gjør at pasienter trenger mindre smertestillende og blir raskere friske, ifølge en ny britisk studie. Illustrasjonsfoto: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIXVis mer

Å høre på musikk før, under og etter en operasjon gjør at pasienter trenger mindre smertestillende og blir raskere friske, ifølge en ny britisk studie.

De beste resultatene kom dersom pasientene selv valgte hvilke sanger de ville høre på, ifølge de britiske forskerne fra Brunel University i Uxbridge og Queen Mary University i London.

- Musikk er en ikke-kirurgisk, sikker og billig metode som burde være tilgjengelig for alle som skal gjennomgå en operasjon, sier forskningsstudiens leder, Catherine Meads fra Universitetet i Brunel.

Studien viser at pasienter som hørte på musikk, rapporterte om mindre frykt før, under og etter en operasjon, at de trengte mindre smertestillende og følte mindre smerte enn dem som ikke hørte på musikk. Meads understreker imidlertid at den eneste utfordringen er at musikken ikke må komme i veien for kirurgenes kommunikasjon under en operasjon.

Forskerne bak studien, som er publisert i legetidsskriftet The Lancet, undersøkte 70 forsøk gjennomført med totalt 7000 pasienter, skriver BBC.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram