Mindre straff, mer fornuft

Vi har straff for å bruke vannscooter, kjøp av sex, svartebørssalg av billetter, kampsport med knockout, plukking av nøtter som ikke fortæres på stedet, toppløs servering og gambling.

JA TIL POKERLAG: Et kutt i norske forbud er ikke synonymt med anarki, Fpu-lederen. Foto: Scanpix
JA TIL POKERLAG: Et kutt i norske forbud er ikke synonymt med anarki, Fpu-lederen. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KRIMINALITET: To kvinner ble i 1836 dømt til livstid i tukthus etter at de kalte moren «fyldemær» og «bæst». For 40 år siden kunne ugifte samboere og homofile risikere straff for sin kjærlighet. Historien viser oss at flertallets skråsikre moral skifter. Det gjør det nødvendig å gå gjennom straffereglene for å sjekke om de har tålt tidens tann.

Det er derfor prisverdig at justisminister Storberget har startet debatt om prioritering av politiressurser. Han vil nedprioritere nasking, prostitusjon og narkotikabruk. Jeg tror Storberget her bommer på løsningen. Å si rett ut at politiet ikke skal følge opp handlinger som er brudd på loven, er akkurat det samme som å si at enkelte regler er symbolske. En slik prioriteringsliste undergraver respekten for både lov og straff.

Storberget burde heller sett på hva som prinsipielt sett bør forbys. I tråd med Arbeiderpartiets teknokrati har politikerne en klokkertro på at alt bør reguleres gjennom staten - det være seg umoral, overgrep, skader mot egen kropp, eller folkeskikk. Nordmenn dras fort inn i straffeapparatet. Henrik Groth formulerte det som at «det er ikke lenger forskjell på dumme og begavede, forbrytere og lovlydige, mordere og myrdede, kjeltringer og bra folk. Vi er alle like».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer