Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Mindre verdt enn en hund

Blant verdens flyktninger og internt fordrevne er funksjonshemmede spesielt sårbare.

MOT ALLE ODDS: Zahra Maow (17) fra Somalia ble kraftig funksjonshemmet på grunn av tuberkulose som barn. Hun vokste opp i en flykningeleir i Yemen. Som så mange funksjonshemmede barn på flukt ble hun utsatt for vold og trakassering i leiren. I dag er hun nesten funksjonsfrisk og har fått verdigheten tilbake takket være leger og sykepleiere ved Haukeland sykehus. Foto: Plan Norge.
MOT ALLE ODDS: Zahra Maow (17) fra Somalia ble kraftig funksjonshemmet på grunn av tuberkulose som barn. Hun vokste opp i en flykningeleir i Yemen. Som så mange funksjonshemmede barn på flukt ble hun utsatt for vold og trakassering i leiren. I dag er hun nesten funksjonsfrisk og har fått verdigheten tilbake takket være leger og sykepleiere ved Haukeland sykehus. Foto: Plan Norge. Vis mer
Kommentar

Jeg ble spyttet på, slått og hånet på grunn av utseendet mitt. I flyktningleirene har handikappede mindre verdi enn hunder», forteller Zara (17) til Bergens Tidende. Zahra, som nå bor i Bergen og har blitt behandlet ved Haukeland, fikk en omfattende funksjonshemming etter å ha hatt tuberkulose som barn. Hun vokste opp som somalisk flykning i Jemen. Barndommen var preget av vold og trakassering. Dessverre er Zahras historie representativ for funksjonshemmede barn på flukt. Blant verdens flyktninger og internt fordrevne er funksjonshemmede nemlig spesielt sårbare og utsatt for brudd på menneskerettighetene. Mangelfull informasjon om antall flyktninger med nedsatt funksjonsevne og hvilke spesifikke utfordringer de møter gjør at de ofte blir usynlige i humanitær innsats. En ny studie fra Handicap International av flyktninger fra Syria anslår at 22 prosent har en funksjonshemming, til tross for at kun 1,4 prosent var registrert av FN. Dette kommer frem på en konferanse på Verdens dag for funksjonshemmede i dag.

I følge WHO har minst 1 milliard mennesker nedsatt funksjonsevne. I fattige land, kriser og konflikter kan dette være høyere, av direkte årsaker fordi folk blir skadet, og indirekte igjennom manglende helsehjelp. Til tross for dette blir svært få flyktninger registrert som funksjonshemmede. Essensielle tjenester i flyktningeleirer som vannposter, toaletter og matstasjoner er ofte ikke tilgjengelige for funksjonshemmede. Funksjonshemmede er i større grad utsatt for vold og overgrep, både fra familien og fra andre i leiren. Funksjonshemmede barn får ofte ikke det samme skoletilbudet som de andre barna i leiren, eller ikke noe skoletilbud i det hele tatt. Mange funksjonshemmede får heller ikke nødvendig helsehjelp, fordi den er forbeholdt akutt syke.

Til tross for at de er «usynlige» i humanitær innsats, har funksjonshemmede flyktninger plutselig blitt synlige her i Norge. Debatten i kjølvannet av at Norge sa nei til oppfordringen fra FN om å ta imot 123 flyktninger med særlige behov har satt temaet på agendaen. Vi er bekymret over konsekvensene av en slik praksis. Men det alvorligste er at mennesker med funksjonshemninger utelukkende presenteres som en utgiftspost.

For at funksjonshemmede barn ikke skal lide samme skjebne som Zahra, må vi få på plass bedre systemer for å registrere informasjon om funksjonshemmede i flyktningeleirer. Vi må bedre tilgangen på mat, vann, utdanning og helsetjenester. Vi må øke kompetansen om funksjonshemmedes rettigheter og behov hos de som jobber i med flykningene. Og ikke minst må vi beskyttelse disse barna mot vold og overgrep.

Humanitære aktører må øke sin kunnskap om funksjonshemmedes rettigheter og behov, og lære av funksjonshemmedes selv og deres organisasjoner. Forskningsmiljø og akademia kan bidra til å møte den manglende kunnskapen vi har. Og sist, men ikke minst, norske myndigheter kan spille en viktig rolle ved å sette det på agendaen og stille krav. I dag på den internasjonale dagen for funksjonshemmede er en fin dag å starte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling