KOMMENTARER

Mindre verdt enn en hund

Blant verdens flyktninger og internt fordrevne er funksjonshemmede spesielt sårbare.

MOT ALLE ODDS: Zahra Maow (17) fra Somalia ble kraftig funksjonshemmet på grunn av tuberkulose som barn. Hun vokste opp i en flykningeleir i Yemen. Som så mange funksjonshemmede barn på flukt ble hun utsatt for vold og trakassering i leiren. I dag er hun nesten funksjonsfrisk og har fått verdigheten tilbake takket være leger og sykepleiere ved Haukeland sykehus. Foto: Plan Norge.
MOT ALLE ODDS: Zahra Maow (17) fra Somalia ble kraftig funksjonshemmet på grunn av tuberkulose som barn. Hun vokste opp i en flykningeleir i Yemen. Som så mange funksjonshemmede barn på flukt ble hun utsatt for vold og trakassering i leiren. I dag er hun nesten funksjonsfrisk og har fått verdigheten tilbake takket være leger og sykepleiere ved Haukeland sykehus. Foto: Plan Norge. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg ble spyttet på, slått og hånet på grunn av utseendet mitt. I flyktningleirene har handikappede mindre verdi enn hunder», forteller Zara (17) til Bergens Tidende. Zahra, som nå bor i Bergen og har blitt behandlet ved Haukeland, fikk en omfattende funksjonshemming etter å ha hatt tuberkulose som barn. Hun vokste opp som somalisk flykning i Jemen. Barndommen var preget av vold og trakassering. Dessverre er Zahras historie representativ for funksjonshemmede barn på flukt. Blant verdens flyktninger og internt fordrevne er funksjonshemmede nemlig spesielt sårbare og utsatt for brudd på menneskerettighetene. Mangelfull informasjon om antall flyktninger med nedsatt funksjonsevne og hvilke spesifikke utfordringer de møter gjør at de ofte blir usynlige i humanitær innsats. En ny studie fra Handicap International av flyktninger fra Syria anslår at 22 prosent har en funksjonshemming, til tross for at kun 1,4 prosent var registrert av FN. Dette kommer frem på en konferanse på Verdens dag for funksjonshemmede i dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer