Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mindreårige eksponeres på «hooke-konto»: - Dersom de har kjæreste, så legger vi ikke ut bilde av at de kliner med andre

- Ulovlig uten samtykke, sier Datatilsynet. 

Skjermdump: Instagram
Skjermdump: Instagram Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Send bilde med navn og KLASSE på DM!!» står det i beskrivelsen til en av Instagram-kontoene der det legges ut bilder av videregåendeelever som kliner med hverandre.

På flere av de største videregående skolene i Oslo finnes det slike Instagram-kontoer, som i hovedsak viser private klinebilder av ungdom mellom 16 og 19 år.

Kontoene er opprettet av elever, og driftes ved at det sendes inn tips om hvem som har «hooket», eller klint, med hverandre. Kontoene er i bunn og grunn en ryktebørs satt i system med fototjeneste.

De fem kontoene Dagbladet har sett på, har flere hundre følgere hver, og innholder store mengder klinebilder, mange av dem tatt i skjul. Den mest populære kontoen har snart 1500 følgere.

MANGE: Den mest populære kontoen har 1499 følgere. Skjermdump: Instagram
MANGE: Den mest populære kontoen har 1499 følgere. Skjermdump: Instagram Vis mer

Slik som i tv-serien «Gossip Girl», der en allvitende og anonym person legger ut nyheter om elevene ved eliteskolen Constance, legges det på Instagram-kontoene ut bilder av hvem som har klint med hverandre eventuelt, blitt kjærester.

Litt av poenget med kontoene er som i «Gossip Girl»-serien, at ingen helt vet hvem som står bak.

-Startet på Foss

- Det var vel på Foss videregående det startet, sier ei jente, som ønsker å være anonym, til Dagbladet.

Hun forteller at hun er en av seks som administrerer en Instagram-kontoen som i hovedsak omhandler elever på Elvebakken videregående skole. Mens hun har gått på videregående, har det vært flere hookekontoer på skolen som hun har kjent til.

- De kommer og går, og det virker som at folk syns det er morsomt å følge dem, sier hun.

På kontoene legges det ut bilder som sendes direkte til administratoren som tips.

- Vi løper ikke rundt og tar bilder, men er avhengige av at folk sender inn bidrag, slår hun fast.

Skjermdump: Instagram
Skjermdump: Instagram Vis mer

- Ulovlig

- Man har rett til å velge selv om man vil legges ut på en slik konto, sier Guro Skåltveit, seniorrådgiver i Datatilsynet.

Hun er helt klar på at å legge ut bilde av noen uten samtykke er ulovlig.

- Et bilde, navn, navn på skole, er alt sammen identifiserende opplysninger og utløser dermed retten til å si at dette bildet vil jeg ikke at skal legges ut, sier Skåltveit videre.

Hun mener det er svært viktig at ungdom får vite hvilke rettigheter de har når det kommer det som legges ut om dem på internett.

- Personen på bildet er nødt til å bli spurt før bildet legges ut, sier Skåltveit.

Skåltveit understreker at dersom de som figurerer på bildene syns det er i orden, kan bildene gjerne ligge ute.
Hun tror derimot ikke det er tilfellet når det kommer til Instagram-kontoene.

-Ikke nakenbilder

- Det virker som at folk syns det er skikkelig spennende å følge kontoen og det sendes inn utrolig mange tips, sier ei 18-årig jente som nylig har gått ute av Foss videregående skole. Hun ønsker heller ikke å ha navnet sitt i Dagbladet.

18-åringen har tidligere administrert en konto for elever fra Foss videregående skole, og forteller at det ble valgt med omhu hvilke bilder som skulle legges ut.

- Dersom vi vet at en har kjæreste, for eksempel, så legger vi ikke ut bilde av at de kliner med noen andre. Vi legger heller ikke ut nakenbilder, selv om vi får det inn som tips, sier 18-åringen.

Hun har ikke opplevd at noen har blitt spesielt sinte, men understreker at det ofte har blitt slettet bilder fra kontoen.

- Positiv tilbakemelding

Administratoren fra Elvebakken understreker at de også prøver å være så redelige som mulig, og sletter bilder om det er ønskelig.

- Vi holder nøye øye med innboksen og sletter med en gang vi får tilbakemelding på at noe ikke er greit, sier hun, og legger til at hun opplever at responsen fra medelevene nesten er utelukkende er positiv.

- Vi har jo lært mye om personvern på skolen, men folk legger jo ut bilder på Instagram og Facebook hele tida, sier hun.

- Jeg tror de fleste er klar over at det ikke er lov å legge ut uten samtykke, men at de fleste tar litt lett på det, sier administratoren.

Jenta forteller videre at også de som står bak kontoen har figurert på flere av bilder som har blitt lagt ut.

- Vi kan jo ikke legge ut bilder av andre om vi ikke tør å stå for det selv, sier hun.

I «Skam»

Serien «Skam» har fått mye ros for å opplyse ungdommer om hvilke rettigheter de har på internett. De har også tatt opp temaet «hooke-kontoer».

I episode ni i første sesong av «Skam» er det på Instagram-kontoen til knyttet Hartvig Nissen skole, at karakteren Iben får vite at Eva har klint med kjæresten hennes.

Det viser seg at det er Isak som er skyld i det hele, han har nemlig sendt inn tips til Nissens hooke-konto på Instagram om at Eva har klint med Chris i tredje klasse.

- Det er viktig at elevene får nok informasjon, slik at de vet hva de kan gjøre om de syns noe er ugreit, sier Skåltveit i Datatilsynet.

Hun mener serier som «Skam» er et godt verktøy for å sette fokus på denne typen problematikk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!