DEBATT

Mindreårige kan ha gode grunner til å forlate familiern

Det er ikke best for flyktning-ungdommer å bli sendt tilbake.

MINDREÅRIGE: Hva gjør vi med de som kommer alene? Her på Torshov transittmottak for enslige mindreårige asylsøkere. Foto: Stein Bjørge / Aftenposten
MINDREÅRIGE: Hva gjør vi med de som kommer alene? Her på Torshov transittmottak for enslige mindreårige asylsøkere. Foto: Stein Bjørge / Aftenposten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Dagbladet 15/6 kan man lese at Trond Markestad, professor i medisin, har konkludert med at det vil være det beste for enslige mindreårige som kommer til Norge, å bli sendt hjem igjen. Det kan være skadelig for dem å være borte fra familien, hevder han. Det har han sikkert rett i. Problemet er at det kan være vel så skadelig å være hjemme.

Markestad har søkt på nettet, og har ut fra det han omtaler som ’forbausende lite forskning’, konkludert med at den viktigste årsaken til fenomenet enslige mindreårige asylsøkere er at familiene der hjemme har forventninger om at ungdommene skal sende penger hjem, og gjerne også fungere som ’ankerfeste’ for andre familiemedlemmer. Hadde han funnet fram til det som finnes av forskning så hadde han sett at den peker i andre retninger.

Markestad treffer nesten riktig på et par ting. For eksempel så forekommer det nok at mindreårige kommer hit, og har forhåpninger om å kunne forsørge familien. Noen har vært hovedforsørgere i flere år før de kommer til Norge, fordi en eller begge foreldre er døde. Ungdommer som jobber i Afghanistan eller andre viktige avsenderland, må gjerne jobbe svært lange dager om de skal klare å brødfø en familie, og sjansene er store for at arbeidet er helseskadelig. Og selv om ungdommmen jobber hele dagen vil en familie som forsørges av en ungdom, ofte leve i dyp fattigdom. Skolegang er uaktuelt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer