Mindretallet har også krav på rettigheter

Det beste alternativet er å legalisere og regulere cannabis, det nest beste er avkriminalisering.

VAREPRØVER: En cannabis-produsent i Portland, Oregon, viser fram noe av utvalget under en hampfestival som ble etablert i 2005 av en forening som jobber for dekriminalisering av marihuana. Foto: Sipa USA / NTB Scanpix
VAREPRØVER: En cannabis-produsent i Portland, Oregon, viser fram noe av utvalget under en hampfestival som ble etablert i 2005 av en forening som jobber for dekriminalisering av marihuana. Foto: Sipa USA / NTB ScanpixVis mer
Meninger

En ny undersøkelse fra Actis viser at bare 12 prosent av befolkningen støtter legalisering av cannabis. Det kan så være, men i et demokrati har betydelige mindretall krav på rettigheter og å slippe forfølgelse. Om ikke mindretall har rettigheter, har vi et flertallstyranni. 5,1 prosent av den norske befolkningen brukte cannabis i 2013. Grovt regnet er det til enhver tid altså rundt to hundre tusen som bruker rusmiddelet. Bare ni prosent av disse utvikler avhengighet, et tall som er litt lavere enn for alkohol. Disse har krav på frivillig hjelp. Resten har krav på å få være i fred.

Da Berlinmuren falt, var det selve symbolet på at den autoritære ideologien som understøttet systemet som falt. Systemet lot seg rett og slett ikke opprettholde lenger, både fra et menneskelig perspektiv og fra et kostnadsperspektiv.

På samme måte holder muren på å falle i narkotikapolitikken.

Den nyvalgte statsministeren Justin Trudeau og Det liberaldemokratiske partiet vant valget i Canada med stort flertall. Trudeau har lovet å legalisere og regulere marihuana for å fjerne det kriminelle elementet og innføre restriksjoner som beskytter barn og unge og respekterer voksne kanadiere sine egne valg.

At fem amerikanske delstater legaliserer cannabis gjennom borgerinitiativer er én ting. At myndighetene i Canada, som har et godt internasjonalt renommé, gjør det samme er en helt annen. Canada er en forbilledlig nasjon som er kjent for sin toleranse og sine demokratiske idealer.

Hadde det bare vært Canada, kunne man kanskje trukket på skuldrene. Men det er ikke det. Sveits går også i bresjen for en mer human narkotikapolitikk i FN. I fjor anbefalte både Human Rights Watch og Verdens helseorganisasjon avkriminalisering av bruk og besittelse av narkotika. Av demokratiske hensyn, og av hensyn til smittevern: overhengende straff hindrer mennesker i å oppsøke og motta hjelp og skadereduserende tiltak. I tillegg har man vært kritiske til den grusomme interneringen og henrettelser av narkotikabrukere i Asia og Midtøsten. Vår politikk har sendt et signal om at dette er greit.

Når Canada og Sveits går denne veien, er ikke lenger den moraliserende ideologien som understøtter de internasjonale konvensjonene som opprettholder krigen mot narkotika forsvarbare. Menneskesynet og mangelen på kunnskap som lå til grunn er gått ut på dato. Det beste alternativet er å legalisere og regulere cannabis, det nest beste er avkriminalisering. Det ble det ikke spurt om i Actis? undersøkelse.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.