Mine damer og herrer: rock'n'roll! rock'n'roll!

» Hvilken er tidenes beste musikkvideo? Si din mening!

Eventyret startet i New York i 1979. Jack Snyder, Bob McGroarty og John Lack hadde allerede utviklet en barnekanal og en filmkanal. En dag fikk de besøk av Jac Holzman, grunnleggeren av plateselskapet Electra. Han hadde med seg en stabel «video clips», som plateselskapet hadde eksperimentert med for å promotere amerikanske artister i Europa uten konserter.

- Kan du lage flere av disse, så starter vi en musikkanal, sa John Lack.

To år seinere var Music Television på lufta for første gang. 120 musikkvideoer var alt MTV hadde i arkivet da sendingene startet. Buggles-låta lå ikke engang på hitlistene, men gründerne syntes den passet bra som åpningsvideo.

Dårlig start

Jomfrusendinga gikk dårlig. Videoene ble spilt i feil rekkefølge, og annonseringene ble kuttet. John Lack var selv programleder, og åpnet med å si «Ladies and gentlemen: rock'n'roll!». Pressen var kritisk, det samme var kabelselskapene som kanalen var avhengig av for å få distribusjon.

Plateselskapene viste heller ingen interesse. Men de få som tok inn MTV, elsket det. Plutselig ble Buggles etterspurt i platebutikkene. Det samme gjaldt de andre artistene som ble spilt på MTV. Ettersom det fantes så få videoer, ble de samme spilt om og om igjen. Rod Stewart og Adam Ant opplevde et stort oppsving i platesalget etter at MTV begynte å vise videoene deres. Plateselskapene begynte å se potensialet i videomarkedet, og flere og flere kabeloperatører viste interesse. Før det første året var omme, hadde MTV en million abonnenter i USA.

Satanistisk musikk

Siden har det bare gått én vei. I dag er MTV den tv-kanalen i verden med flest seere. Logoen, den graffitisprayede M'en, er et av verdens mest kjente merker. Kanalen var først ute med reality-tv-konseptet da den startet serien «Real World» i 1992.

I 1984 fikk MTV konkurranse. Ted Turner syntes kanalen viste for mye «satanistisk musikk» og startet The Cable Music Channel. MTV svarte med kanalen VH1, en voksnere versjon av MTV, som skulle vise countrymusikk, rhythm&blues og popmusikk fra 60- og 70-tallet. Etter kort tid var The Cable Music Channel historie. I dag har MTV enda fire kanaler. Den digitale kanalen MTV2 for alternativ musikk, MTV Base for hip hop og soul, MTV Hits og VH1 Classic.

Empty-TV

MTV har vokst til et enormt foretak. Kanalen eies av underholdningsselskapet Viacom, som også eier filmselskapet Paramount og tv-selskapet CBS. Viacom la nylig fram reultatet for andre kvartal 2001, som viser en omsetning på 51,3 milliarder kroner, en økning på 18 prosent i forhold til samme periode i fjor. Flere har forsøkt å kopiere MTV-konseptet, men originalen har alltid klart å holde skansen.

Det mangler heller ikke på kritiske røster. Nick Cave gikk en gang til verbalt angrep på journalisten fra MTV som skulle intervjue ham, og beskyldte MTV for å ha fjernet mystikken fra rock'n'roll. Og mesterpianisten Vladimir Asjkenazij mener MTV, eller «Empty-TV», som han kaller det, må ta sin del av skylda for at stadig færre unge mennesker går på klassiske konserter.

Lite norsk

139 land på alle kontinenter kan i dag ta inn MTV. Mange av dem på sine egne språk, som for eksempel Russland og Kina. MTV Nordic begynte sine sendinger fra Stockholm tilpasset de nordiske landene i 1998. I Norge var håpet stort om at det skulle bidra til å profilere norsk musikk ute i verden. Slik gikk det ikke. Svensk musikk dominerer, mens norsk, dansk og finsk har en forsvinnende liten andel av spilletida.

Feirer med fest

I løpet av de tjue åra som har gått siden den spede starten, har MTV blitt mer enn bare musikk. Kanalen arrangerer svære prisgallaer for film og musikk, og humor er blitt en stor del av konseptet. «Beavis og Butthead» og «Daria» er to av kanalens suksesser innen animasjon, mens dokumentarkomedier som «Jackass» og «Tom Green Show» er enormt populære.

20-årsjubileet skal selvfølgelig feires på behørig vis med fest i The Hammerstein Ballroom i New York. Artister som Aerosmith, Billy Idol, Depeche Mode, Blink 182, TLC, Run-DMC, Bon Jovi, Busta Rhymes og Jane's Addiction skal opptre, og programledere fra hele MTVs historie kommer tilbake på visitt. Dessuten kommer Beavis og Butthead innom.

MTVs makt over verdens musikkbransje og påvirkningskraft overfor unge mennesker er udiskutabel. Mye av den opprinnelige idealismen er skjøvet ut over sidelinja av kommersielle krefter, og mangelen på alternativer mange steder gjør ikke påvirkningen mindre. Likevel er det vanskelig å glemme gleden da MTV for første gang var vel installert i hjemmet og man satt oppe om natta og så video etter video flimre forbi. Sikkert både usunt og farlig, men du verden så kult.

Hvilken er tidenes beste musikkvideo? Si din mening!

<B>MTV-STJERNER:</B> Beavis (t.h.) & Butthead.
<B>MTV-STJERNE:</B> Michael Jackson.
<B>MTV-STJERNE:</B> Bruce Springsteen.
<B>MTV-STJERNE:</B> Whitney Houston.
<B>MTV-STJERNE:</B> Britney Spears.
<B>MTV-STJERNE:</B> Mariah Carey.