Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Mine konservative venner fordømmer Raja, men gikk aldri i rette med Listhaug

Dere som fordømmer tildelingen av Årets osloborger-tittelen: Hvor var dere i 2009, da noen av oss kjempet for felles ekteskapslov?

KRITISERER BARE EN SIDE: Raja har beklaget det han har skrevet, jeg har ikke hørt noe fra Listhaug, skriver Dale. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KRITISERER BARE EN SIDE: Raja har beklaget det han har skrevet, jeg har ikke hørt noe fra Listhaug, skriver Dale. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Meninger

Det har gått ei kule varmt etter at Moshan Raja ble stemt frem som årets Osloborger, og etter at det ble kjent at han tidligere har bedt muslimer ta avstand fra homofili.

Å dele slikt på Facebook er antikvarisk og ikke verdig en som skal være årets Osloborger. Derfor er det svært bra at Moshan Raja har tatt avstand fra det han tidligere har sagt.

Som homofil, hvit agnostiker uten særlig religiøs tilhørighet og med svært liberale venner, er jeg heldig. I mine omgivelser er det liten grunn til å tenke at noen ikke skal akseptere den jeg er.

Likevel har jeg sett og opplevd altfor mange eksempler på mennesker som bruker religion til å sette mennesker opp mot hverandre. Særlig er det mange av mine konservative politiske venner som har vært ivrige på å fordømme Raja og tildelingen av Årets osloborger-tittelen. 

Til dem har jeg et spørsmål: Hvor var dere i 2009, da noen av oss kjempet for felles ekteskapslov? Den gang var vår nåværende inkluderingsminister, Sylvi Listhaug, en representerte for folk i Oslo som byrådsleder for helse og omsorg. I likhet med Raja var hun stemt fram av folket i byen.

På landsmøtet i 2009 hold hun en tale (fra ca. 2.20) der hun kunne fortelle at hun var stolt av partiet sitt, som hadde stemt mot felles ekteskapslov.- Hun var altså stolt av å være for et lovverk som diskriminerte homofile.

Listhaug sier i talen at vi ikke kan oppheve biologien og at ekteskapsloven er et resultat av at et mindretall har kjempet frem sine særinteresser, mot folkets vilje. Hun mente altså at det at et mindretall skal ha samme retter som resten av befolkningen, til å inngå et forpliktende samliv, som gir deres barn samme juridiske rettigheter som alle andre barn, var å forstå som en særinteresser.

Listhaug slenger samtidig på at hun er lei mobbingen av kristne. Det kunne ikke forstås på noen annen måte enn at den kraftige motstanden mange av uttalelsene mot felles ekteskapslov fikk, var å se på som en mobbing av kristne. Så hva er da den motstanden, og til dels hetsen Raja har møtt?

Som en av dem som var svært aktive under en opphetet debatt om felles ekteskapslov i 2009, kan jeg si at noe av det passerte grensen for hvor saklig kritikk går over i hets og urimelig generalisering.

Motstanden i 2009 var aldri så full av grums som jeg ser i deler av den kritikken som nå kommer av Raja. 

Raja har beklaget det han har skrevet, jeg har ikke hørt noe fra Listhaug. Mine konservative venner gikk den gang heller ikke i rette med Listhaug. Antikvarisk menneskesyn finnes både innen kristendom og islam, der enkelte bruker religion til å fremme kunnskapsløshet og frykt og til å sette mennesker opp mot hverandre. Lederskap er å ta avstand fra og motvirke dette.

Heldigvis endrer folk holdninger etterhvert som de får mer kunnskap.

I årets homoparade i Oslo deltok Frp for første gang. Det gleder meg og viser at vi på kort tid har beveget oss raskt.

I 2009 var det forbudt for homofile å gifte seg. Det virker svært lenge siden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media