Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Mine verste fordommer er bekreftet

Anne Holt er sjokkert over medienes håndtering av Anonym-saken

 KRITISK:  Anne Holt forteller at Anonym-stuntet var del av researchprosessen i et nytt bokprosjekt som handler om de nye mediene. Hun mener informasjon fra blogger videreformidles ukritisk av journalister. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
KRITISK: Anne Holt forteller at Anonym-stuntet var del av researchprosessen i et nytt bokprosjekt som handler om de nye mediene. Hun mener informasjon fra blogger videreformidles ukritisk av journalister. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

Møt den virkelige «Anonym» i nettmøte i morgen klokka 12.

(Dagbladet): Anne Holt har vært de siste dagenes store snakkis i kulturmediene. På fredag hevdet hun på bloggen sin at hun er forfatteren bak pseudonymet Anonym, i går avkreftet hun påstanden på samme blogg.

Saken har  satt fart i diskusjonene om hvem som er Anonym, forfatteren bak romaner som Kongepudler og Kindereggeffekten, der kultureliten og politikere harselleres med.

- Mediene lar seg manipulere
Holt har ikke villet snakke med pressen om stuntet. Nå tar hun imidlertid bladet fra munnen, og bekrefter overfor Dagbladet at stuntet var reseach til et nytt bokprosjekt som handler om den nye medievirkeligheten.

- Mediene lar seg lett manipulere, og innhold i blogger blir ofte videreformidlet ukritisk. Det går så kjapt, og det en farlig utvikling. Dette er jo et godt eksempel, sier Anne Holt.

- Tenk om jeg ville skade noen
Holt sier hun har fått bekreftet sine verste forestillinger om mediene og hvordan en sak kan ta av.

- Tenk om jeg hadde satt ut et rykte for å skade noen, for eksempel rett før valgkampen, sier Anne Holt.

- Mediene har ikke skrevet at du er Anonym, men at du hevder du er Anonym. Og Dagbladet ringte deg for å få verifisert påstanden?

- Poenget er at saken fikk så store oppslag. Jeg fikk en telefon fra Dagbladet, og ville verken bekrefte eller avkrefte om jeg var Anonym. Likevel sprer saken seg til alle mediene, og Wikipedia listet meg som forfatteren bak Anonym etter kort tid. Mitt mål var å se om saken spredde seg til Dagsnytt 18. Og det gjorde den, sier Holt og rister på hodet.

Sjokkert over NRK
Holt er spesielt oppgitt over at NRK gav saken så mye plass.

- Jeg er sjokkert over gode, gamle NRK. Dette burde ikke fått så mye oppmerksomhet.

- Men du forstår at det er en nyhetssak av allmenn interesse når noen går ut og hevder de er Anonym?

- Jeg forstår at det blir skrevet om. Det jeg ikke forstår et at dette blir toppsaker parallellt med nyheter om Libya og Japan. Saken er blåst opp over alle proporsjoner, sier Holt.

- Anonym er Tom Egeland
Hun mener også at pressen burde hatt flere kilder som bekreftet at hun er Anonym, før sakene ble publisert.

- Sakene som er skrevet har utrolig tynt kildegrunnlag. Til og med kveldsredaktøren i min gamle lokalavis i Larvik, ville ikke gått videre med denne saken uten å ha flere kilder, sier Holt.

I dag publiserte hun nok et blogginnlegg, der hun argumenterer for at hun vet hvem Anonym er.

- Jeg er ganske sikker på at det er Tom Egeland.

- Hvorfor det?

- Det må du lese på bloggen, sier Holt.