Minimalistisk debutant

Debutant med ordknappe dialoger der gjennomsnittskvaliteten er forbløffende høy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Selv om suksessforlegger Geir Gulliksen gikk til Oktober, har Tiden åpenbart ikke tenkt å gi slipp på sitt rykte som talentfabrikk. I alle fall hvis man skal dømme etter forlagets første debutant-utgivelse i høst.

Per Andreas Persson er født i Sverige, og handlingen i de fleste tekstene hans er lagt dit.

Men det er ikke handlingen som teller hos Persson, det er skrivekunsten. Han har gått på forfatterskole både i Bø og Bergen, og han har lært seg håndverket, det er det ingen tvil om.

Helt seg selv

Aller mest gledelig er det at han ikke har falt for fristelsen til å etterape Fosse, Sunde, Askildsen eller hvem det nå måtte være som til enhver tid er blitt satt på vagl i våre litterære utklekkingsanstalter.

Persson er helt seg selv. Persson tar ikke munnen for full - det være seg langt derifra.

Han hører til minimalistene, om det må være meg tillatt å bruke et så belastet begrep, og selv i dette selskap må hans ordknappe stil sies å være en sjeldenhet.

Scenespill

Mer enn på noveller likner tekstene små fortettede scenespill der replikker og dialoger opptar nesten all plass, bare spedd opp med de nødtørftigste sceneangivelser. Flere av dem vil sikkert også egne seg utmerket til å bli framført, og hermed et godt tips både til lærere og de som steller med amatørteater: I «Jeg går nå og kommer aldri mer tilbake» har dere en gullgruve av tekster som skuespillertalenter kan få til å funkle.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer