Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Minimalt

Mikrofiber mykt og komfortabelt. Det benyttes i minimalistisk undertøy, som disse plaggene i svart og hvitt.

Form følger funksjon, og det er ikke rom for mye dilldall på de ørsmå plaggene som skal gi kroppen fin kontur. Noe likner badetøy og noe er så tynt og gjennomsiktig at det virker frekt.

Fasongene er klassiske, og bøyle-behå er mest vanlig. Men de ekstreme push-up variantene har veket for modeller som gir brystene en mer naturlig form.

Triangel-behåer med tynne, lekre stropper er en nyhet dette året. De ser ut som bikinioverdeler, og Tekstilforum har observert dem på den franske undertøymessa i Lyon. De skriver at det tradisjonelle blondeundertøyet nok er «ut» for lengst.

TRANSPARENTE STOFFER kommer for fullt, de mest sexy likner finvevd netting. Men også tette, glatte og mer sporty klesplagg sitter pent.

Årsaken er mikrofiber, et lettstelt, hudvennlig og svært elastisk materiale som finnes i nesten alle plaggene i denne reportasjen.

Mikrofiber er ingen egen fibertype. Istedet brukes navnet om syntetisk tråd som spinnes fint. Fibrene er veldig tynne: En 10000 meter lang tråd skal veie maks ett gram!

Som regel lages mikrofiber av polyester eller polyamid. Sistnevnte brukes til undertøy, i blanding med elastan.

En fiber som tilsettes to til fem prosent elastan vil øke sin elastisitet med 25 til 35 prosent, men den tåler ikke hardhendt skrubbing.

ELASTAN KALLES noen ganger spandex eller lycra, mens polyamid for mange vil være kjent som nylon. Det er en vannavvisende, blank og elastisk fiber som verken krøller eller krymper.

Polyamid er den sterkeste av alle tekstiler, men den tåler lite varme. Ifølge Tekstilforum kan polyamid vaskes i inntil 60 grader, og det samme gjelder elastan. Men stryking og tørking i trommel bør foregå ved lav temperatur, og dampstryking er forbudt. Den varme fuktigheten kan få mikrofibertråder til å «smelte».

Det forskes mye på mikrofiber. De kan produseres som hulfiber, og fylles med bakterie- og insektdrepende midler. Eller med parfyme, slik at plagget lukter godt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media