OVERVELDET: Målt i antall priser har «The Hurt Locker» hatt et fantastisk siste halvår. I natt toppet det seg da regissør Kathryn Bigelow fikk pris for beste regi - og filmen gikk helt til topps under Oscar-utdelingen. FOTO: SCANPIX/REUTERS
OVERVELDET: Målt i antall priser har «The Hurt Locker» hatt et fantastisk siste halvår. I natt toppet det seg da regissør Kathryn Bigelow fikk pris for beste regi - og filmen gikk helt til topps under Oscar-utdelingen. FOTO: SCANPIX/REUTERSVis mer

Miniputt stjal Oscar-statuetten fra «Avatar»

Historisk i natt: Tidenes første kvinnelige vinner av regiprisen.

||| • Se klipp og trailere fra vinnerfilmene her
Vi fulgte utdelingen direkte

Kathryn Bigelows «The Hurt Locker» mot James Camerons «Avatar» var i hvert fall budsjettmessig en Davids kamp mot Goliat.

Men det var den lille filmen som til slutt gikk av med seieren. Irakfilmen «The Hurt Locker» hentet hjem seks priser under nattas Oscar-show, blant annet for beste film og beste regi.

- Dette er virkelig en stor dag i livet mitt. Jeg vil dedikere denne til kvinner og menn som risikerer livene sine på daglig basis. Måtte dere komme hjem trygt, sa Bigelow da hun hentet hregiprisen.

Klassisk dramaRegissøren var for øvrig historiens første kvinnelige mottaker av Oscar i regikategorien, uten at hun valgte å gjøre noe større nummer ut av det.

BESTE SKUESPILLER: Jeff Bridges vant for sin innsats i Crazy Heart.
BESTE SKUESPILLER: Jeff Bridges vant for sin innsats i Crazy Heart. Vis mer

Nesten like viktig som kvaliteten på mottakeren av beste film-prisen, er det at den har en spennende bakgrunnshistorie. Og kampen mellom «Avatar» og «The Hurt Locker» har elementer av en klassisk thriller.

Ikke bare fordi regissørene Bigelow og Cameron tidligere har vært gift, men også fordi «Avatar» er tidenes kassasuksess mens «The Hurt Locker» er tidenens minst sette vinner av hovedkategori beste film.

Men sistnevnte har hatt sterk støtte av kritikerne Filmen fikk blant annet terningkast seks av Dagbladets anmelder da den hadde norgespremiere i september:

- Selv om amerikanske og britiske tropper fremdeles er stasjonert ved Bagdad, er det grunn til å tro at Irak-krigen med dette har fått sin definitive krigsfilm, skrev Inger Merete Hobbelstad.

«Avatar» måtte klare seg med tre statuetter - for beste foto, visuelle effekter og scenografi.

The Dude vant- Jeg føler meg veldig takknemlig over å være her, og føler meg helt sikker på at Jeff Bridges kommer til å vinne, sa George Clooney (også han nominert) da han ankom den røde løperen før showet begybte.

Og slik gikk det da også.

Bridges er en ekte Hollywood-veteran som har vokst opp i filmbyen, og mange vil vel mene at han i like stor grad fortjente prisen for lang og tro tjeneste.

Bridges var tydelig fornøyd med å motta statuetten, som han fikk for innsatsen som den avdanka countrystjerna Bad Blake i kinoaktuelle «Crazy Heart».

Fortjent?På kvinnesiden var det Sandra Bullock som hentet hjem hovedprisen, for sin rolle i «The Blind Side».

- Fortjente jeg virkelig dette, eller har jeg bare slitt dere ut?, spurte Bullock fra podiet.

Filmen er basert på en sann historie om et ektepar som adopterte en svart tenåring, som siden gikk hen å ble profesjonell fotballspiller.

Bullocks nominasjon har kanskje fått noen filmsnobber til å rynke på nesa, men skuespilleren var i det minste rørt og holdt en søt takketale.

Ingen norsk OscarEn av de store overraskelsene var at prisen for årets beste fremmedspråklige film gikk til argentinske «El Secreto de Sus Ojos». Michael Hanekes «Det hvite båndet» har hanket inn det meste av priser siden Cannes i fjor, men igjen viste akademiet at de er uforutsigbare i denne kategorien.

BESTE BIROLLE: Christoph Waltz takket regissør Quentin Tarantino da han hentet pris for beste mannlige birolle. FOTO: SCANPIX/AFP
BESTE BIROLLE: Christoph Waltz takket regissør Quentin Tarantino da han hentet pris for beste mannlige birolle. FOTO: SCANPIX/AFP Vis mer

Det ble dessverre ingen Oscar til «Burma VJ», der norske Torstein Nybø var medprodusent.

Denne måtte gi tapt for «The Cove», en dokumentar om delfinslakting i Japan. Nybø var til stede i Los Angeles, men ikke på plass i Kodak Theatre der prisene ble delt ut.

- Ikke skuffet, bare veldig glad for å gi norsk dokumentarfilm og demokratikampen i Burma et ansikt, skrev Nybø på Twitter umiddelbart etter showets slutt.

Verter på det jevneSteve Martin og Alec Baldwin ledet Oscar-gallaen, men kommer vel neppe til å bli husket i årevis for sin innsats.

Selv om særlig Martin hadde sin stunder.

BLÅ BEN: - Dette var en bedre idé under prøvene, sa Ben Stiller på na'vi. FOTO: SCANPIX/AP
BLÅ BEN: - Dette var en bedre idé under prøvene, sa Ben Stiller på na'vi. FOTO: SCANPIX/AP Vis mer

Som da han introduserte Meryl Streep på denne måten:

- Alle som noen gang har jobbet med Meryl sier det samme: Oj, som hun kan spille! Og hva er greia med alle Hitler-suvenirene hennes?

BESTE KVINNELIGE BIROLLE: Mo´Nique, for sin rolle som alkoholisert og voldelig mor i Precious.
BESTE KVINNELIGE BIROLLE: Mo´Nique, for sin rolle som alkoholisert og voldelig mor i Precious. Vis mer