Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Minister for både kvinner og menn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LIKESTILLING: Det er en forholdsvis ny øvelse for oss å forsvare en statsråd ansvarlig for likestilling, men nå har det vært lettere enn på lenge. Likestillingsminister Karita Bekkemellem forsøker å endre innholdet i norsk likestillingspolitikk. Fra å være en politikk ene og alene for kvinner, har ministeren i årets budsjett vist en overraskende vilje til å integrere arbeidet med menn i likestillingsarbeidet. For dette får hun kjeft fra sentrale kvinnelige medieaktører.

Politisk redaktør i Dagbladet Marie Simonsen stiller i sin kommentar torsdag 19.10 «Bittelilleminister» spørsmålstegn ved om arbeidet med menn og et fokus på homofili kan sies å være en viktig del av likestillingsarbeidet, og Kristin Førde følger opp i fredagens avis med å si at dette er dårlig feminisme.

Simonsen har tydeligvis ikke sett at departementet i årets budsjettforslag har satt av til sammen 20 millioner kroner ekstra til arbeidet med likestilling (mer enn noensinne) og for første gang satt et fokus på menn høyt på listen. Blant annet gjennom en stortingsmelding om menn og likestilling. Lykkes departementet med denne satsingen har de gjort mer for likestillingen her i landet enn mange av de foregående ministerne har klart å få til. Foregående ministere, og tonen fra departementet, har i årevis vært soleklar på at likestilling først og fremst er å skape en politikk for kvinner. Som alle vet er likestilling å skape et likeverdig forhold mellom to parter.

Å INTEGRERE menn i likestillingen, både gjennom å få menn til å stille krav om likestilling på de områder hvor menn opplever diskriminering, men også å få menn til å interessere seg for spørsmål om kjønn og likestilling generelt, vil være ensbetydende med å gi hele arbeidet for økt likestilling og likeverd et skyv framover. Menn er halve jorden, og vi skaper ikke grunnlag for noe dialog mellom kjønnene hvis ikke mennene deltar. Dette er viktig både for å få slutt på den kjønnsbaserte volden, seksuelle overgrep og trafficking, og for at menn skal få mer tid med egne barn, ta større del i omsorgsarbeidet og bli tatt alvorlig når de sier fra om diskriminering.

Fett-redaktør Kristin Førde lever tydeligvis fremdeles i den tro at feminisme er synonymt med arbeid for kvinner. Feminisme er å arbeide mot enhver form for urett basert på kjønnsforhold eller diskriminerende kjønnssystem, også der det gjelder menn. De fleste kvinner i vårt land er i dag godt skolert på betydningen av kjønn. De fleste menn lever nok fremdeles i uvitenhet om hvordan kjønn påvirker deres hverdag og livskvalitet, både når det gjelder kunnskap om seg selv som menn og betydningen av maskulinitets-forestillinger i vår kultur. Hvis likestillingsministeren bidrar til å øke innsikten i disse forholdene hos menn, vil hun være med på å revolusjonere både likestillingen og feminismen.

DEN GROVESTE anklagen kommer likevel Marie Simonsen med når hun bagatelliserer arbeidet med homofili. Nyere kjønnsforskning har vist at spørsmål om seksualitet er av helt avgjørende betydning i forhold til diskriminering og marginalisering. Å sette homofili høyt på dagsorden er (for å se det fra et mannsperspektiv) sentralt både for å stoppe videre diskriminering av seksuell smak, men også for å frigjøre heterofile menn fra en over hundre år gammel homofobisk tvangstrøye om hva som er tillatt for streite menn å gjøre uten å bli for feminin, for homo eller på annen måte satt i sammenheng med det kvinnelige. Alminneliggjøring av homofili er også en frigjøring av den heterofile mannen, og fører muligens til mindre angst for det kvinnelige hos streite menn.

I mangel på reell argumentasjon, klarer Simonsen både å ta mannen (les: mannsperspektiv på likestilling) og kvinnen (les: Karita Bekkemellem) i noe som ligner nedrig personkarakteristika. Hittil i debatten er dette det foreløpige lavmålet. Vi skal fortsette likestillingsdebatten og krangle så busta fyker om hva likestilling handler om. Men det er et blindspor og det er trist at vulgær personkarakteristika brukes mot meningsmotstandere, enten den er rettet mot Døving eller Bekkemellem. Likestillingssaken er for viktig til det.