Minister uten makt

Ingress

Meninger

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft får terningkast 2 av Aftenposten for sin innsats i regjeringens første år. Hun hudflettes av miljøorganisasjonene. Partileder i Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, mener ministeren har gjort en så dårlig jobb at hun må gå, mens Kjetil Alstadheim i Dagens Næringsliv mener hun heller bør tiltre.

Årsaken er statsbudsjettet, der klimadepartementet ble den store taperen. Tine Sundtoft får skylda for en manglende grønn profil. Erna Solberg rykker ut i Aftenposten og forsvarer sin statsråd - i praksis ved å skylde på Frp. Det er jo ikke så lett å være klimaminister når enkelte statsråder ikke er interessert i klima, sier statsministeren.

Selv om det er oppsiktsvekkende at statsministeren sier det så åpent, er det ingen bombe at ikke alle Frp-ere er opptatt av klima. Det er også sant at Tine Sundtoft som person ikke har klart å markere seg som statsråd. Det kan skyldes at hun har manglende toppolitisk erfaring, i et kollegium der alle de andre har det.

Det kan selvsagt hende at en annen statsråd kunne ha gjort en bedre jobb. Mange hadde sett for seg Nikolai Astrup i den ministerstolen. Men det blir feil å legge skylda så tungt på Sundtoft. I denne regjeringen er klimaministeren tildelt en mer passiv rolle enn det som har vært vanlig i norsk politikk.

De kaller henne en koordinator for regjeringens klima- og miljøarbeid. Ansvaret for kollektivtrafikk og tog ligger hos samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Fornybar energi, CO2-fangst og virkemidlene i Enova ligger hos olje- og energiminister Tord Lien. Byplanleggingen er flyttet til kommunalminister Jan Tore Sanner. Avgiftspolitikken ligger hos finansminister Siv Jensen. Tine Sundtoft er så å si strippet for egne virkemidler.

Alt dette er valg gjort av regjeringssjef Erna Solberg. Det er hun som har ansvaret for arbeidsfordelingen i regjeringen og for prioriteringene og profilen på statsbudsjettet. Det er hun som er fornøyd med klimajobben. Da er det først og fremst dit kritikken må rettes.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.