Minister uten makt

Ingress

Meninger

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft får terningkast 2 av Aftenposten for sin innsats i regjeringens første år. Hun hudflettes av miljøorganisasjonene. Partileder i Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, mener ministeren har gjort en så dårlig jobb at hun må gå, mens Kjetil Alstadheim i Dagens Næringsliv mener hun heller bør tiltre.

Årsaken er statsbudsjettet, der klimadepartementet ble den store taperen. Tine Sundtoft får skylda for en manglende grønn profil. Erna Solberg rykker ut i Aftenposten og forsvarer sin statsråd - i praksis ved å skylde på Frp. Det er jo ikke så lett å være klimaminister når enkelte statsråder ikke er interessert i klima, sier statsministeren.

Selv om det er oppsiktsvekkende at statsministeren sier det så åpent, er det ingen bombe at ikke alle Frp-ere er opptatt av klima. Det er også sant at Tine Sundtoft som person ikke har klart å markere seg som statsråd. Det kan skyldes at hun har manglende toppolitisk erfaring, i et kollegium der alle de andre har det.

Det kan selvsagt hende at en annen statsråd kunne ha gjort en bedre jobb. Mange hadde sett for seg Nikolai Astrup i den ministerstolen. Men det blir feil å legge skylda så tungt på Sundtoft. I denne regjeringen er klimaministeren tildelt en mer passiv rolle enn det som har vært vanlig i norsk politikk.

De kaller henne en koordinator for regjeringens klima- og miljøarbeid. Ansvaret for kollektivtrafikk og tog ligger hos samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Fornybar energi, CO2-fangst og virkemidlene i Enova ligger hos olje- og energiminister Tord Lien. Byplanleggingen er flyttet til kommunalminister Jan Tore Sanner. Avgiftspolitikken ligger hos finansminister Siv Jensen. Tine Sundtoft er så å si strippet for egne virkemidler.

Alt dette er valg gjort av regjeringssjef Erna Solberg. Det er hun som har ansvaret for arbeidsfordelingen i regjeringen og for prioriteringene og profilen på statsbudsjettet. Det er hun som er fornøyd med klimajobben. Da er det først og fremst dit kritikken må rettes.