Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Libya-krigen:

Ministeren stempler all kritikk av krigen som ren etterpåklokskap

Bombene vi skal glemme.

REDEGJORDE: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: NTB Scanpix
REDEGJORDE: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har vært i Stortinget og redegjort for regjeringens syn på Libya-rapporten («Evaluering av norsk deltakelse i Libya-operasjonene i 2011»). Det ble som ventet en svært neddempet affære. Selv den forsiktige og nisjepregede kritikken i Libya-rapporten ble nennsomt redusert eller sminket. I denne saken er det av liten betydning at den norske deltakelsen i Libya ble besluttet og iverksatt av regjeringen Stoltenberg. I spørsmål som gjelder krig for allierte, finnes det en massiv politisk majoritet som strekker seg over nesten hele det politiske spekteret. Norge skal være lydig og flittig.

DIREKTE: Utenriksministeren og forsvarsministeren redegjør direkte fra Stortinget om Norges deltakelse i Libya i 2011. Video: Stortinget Vis mer

Arbeidet med Libya-rapporten ble ledet av tidligere Høyre-leder og utenriksminister Jan Petersen. Selv om rapporten strengt holder seg til et smalt mandat, inneholder den viktig kritikk og lærepunkter. Rapporten fastslo at norske myndigheter i liten grad hadde en selvstendig forståelse av situasjonen i Libya da beslutningen om deltakelse i operasjonene ble tatt. Regjeringen hadde ingen exit-strategi og det ble ikke foretatt noen vurdering av om beslutningen innebar krig i folkerettslig forstand. At operasjonene endret karakter og ble en krig for regimeendring, fikk ingen konsekvenser.

Rapporten er ellers tydelig på at Libya-engasjementet hadde folkerettslig og humanitærrettslig forankring, og at den raske og smale beslutningsprosessen var konstitusjonelt holdbar. Dette la utenriksministeren også vekt på i sin redegjørelse i går. Krigsoperasjoner skal fremdeles bestemmes med et minimum av beslutningstakere og med hemmelige orienteringer i Stortinget. Libya-saken er klar til å stemples og arkiveres uten at det får konsekvenser av betydning.

Under de drøyt fem månedene operasjonene varte, utførte norske F-16 fly 2820 oppdrag og slapp 588 bomber. Rundt 75 prosent av målene ble bombet på grunnlag av det pilotene oppdaget fra luften. De humanitære og materielle konsekvensene av dette er ikke vurdert eller omtalt noe sted. Fortellingen om krigen skal ha streng regi. Vi hadde FN-mandat og kunne ikke vite hvor kompleks situasjonen i Libya var.

Når utenriksminister Søreide i går sterkt advarte mot «kontrafaktiske konklusjoner», er hun i realiteten ute etter å stemple all kritikk av krigen som ren etterpåklokskap. Denne markante viljen mot å lære noe av krigens erfaringer, skyldes ikke mangel på kunnskap eller klokskap. Utenriksministeren kan sine saker. Uviljen er politisk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!