<strong>- VELDIG SPESIELT:</strong> Generalsekretær i PFU, Kjersti Løken Stavrum, reagerer på MinMotes nye praksis med å lenke til nettbutikker. Hvis ikke nettstedet blir klaget inn til PFU av noen andre, vil hun selv bruke initiativretten. Foto: Faksimile fra MinMote
- VELDIG SPESIELT: Generalsekretær i PFU, Kjersti Løken Stavrum, reagerer på MinMotes nye praksis med å lenke til nettbutikker. Hvis ikke nettstedet blir klaget inn til PFU av noen andre, vil hun selv bruke initiativretten. Foto: Faksimile fra MinMote Vis mer

MinMote klages inn til PFU på grunn av dette

Får penger om du vil kjøpe klærne de skriver om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Motenettstedet MinMote har innført en ny praksis hvor de lenker til nettbutikker når de omtaler enkelte produkter. 

I nettsaker hvor produkter fra nettstedet Sobazaar omtales, får du muligheten til å klikke deg videre og kjøpe det omtalte produktet. Gjør du det, så får VG penger fra Sobazaar. 

Tjener penger på salg
Det bekrefter VG-redaktør Torry Pedersen.

- Det innebærer at deler av inntektene fra salget tilfaller VG dersom leseren klikker seg videre via MinMote og kjøper et produkt, sier han til NRK

Pedersen presiserer at MinMote-journalistene velger hvilke produkter de skal omtale helt uavhengig av avtalen med Sobazaar, og dette er en måte å drive journalistikk på som er vanlig i mange land. 

Klages inn for PFU Leder for Pressens Faglige Utvalg (PFU), Kjersti Løken Stavrum, er bekymret over saken. Til Dagbladet sier hun at hun vil få prøvd VG inn for PFU, for mulig brudd på tekstreklameplakaten og Vær Varsom-plakaten. 

- Jeg syns dette er veldig spesielt. En så nær kobling har jeg aldri sett før, og jeg tror vi er helt nødt til å få dette testet i PFU, sier Løken Stavrum. 

PFU-sjefen sier at om ikke andre klager inn VG, så gjør hun det selv. 

- Om det blir en ekstern klage eller at jeg tar dette på initiativretten det er uklart akkurat nå, men det er helt klart at vi må få testet dette i PFU, sier hun.

- Representerer noe annet - Hvorfor er dette så bekymringsverdig, mener du?

- Vi har flere klager om tekstreklame liggende akkurat nå. Men denne representerer noe annet. Hele prinsippet for regler mot tekstreklame er at det skal skilles tydelig mellom det redaksjonelle og det kommersielle. Her oppfatter jeg at det er butikk i journalistikken, sier Løken Stavrum og legger til:

- Ved å flytte pekeren på dataen din, så er du i kjøpsmodus. Så nær kjøpsmodus har jeg aldri sett at en moteartikkel har vært. Vi må passe på at vi ikke havner i grøfta.

- Innenfor regelverket Stabssjef i VG, Øyvind Næss, forteller at VG vil forholde seg til klagen når den kommer.

- Hvis det mot formodning skulle komme en klage, så skal vi forholde oss til det da. Vi kan ikke drive saksbehandling i pressen på forhånd, men vil forholde oss til klagen når den foreligger, sier han.

- Er det av VGs oppfatning at dette er innenfor presse-etikkens regler?

- Det er av vår oppfatning, ja. Vi har diskutert dette i redaktørkollegiet, og mener at slik tjenesten framstår nå, så er den innenfor det etiske regelverket. Så det skal bli spennende å se hva slags paragraf Løken Stavrum eller eventuelt andre vil mene at dette er i strid med, sier han.

- Hvorfor er ikke dette i strid med presse-reglene?

- Redaksjonen og redaksjonens arbeid er upåvirka av det som foregår av handelen på Sobazaar-tjenesten. Der er vi veldig tydelige, og der er grensene klare.

<strong>VIL KLAGE:</strong> Generalsekretær i PFU, Kjersti Løken Stavrum, vil at MinMotes nye praksis skal bli prøvd i PFU. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VIL KLAGE: Generalsekretær i PFU, Kjersti Løken Stavrum, vil at MinMotes nye praksis skal bli prøvd i PFU. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer