MANGE BIOGRAFIER: Michael Jackson har fått mange biografier etter at han døde for et år siden. 
Foto:  Mette Møller / Dagbladet
MANGE BIOGRAFIER: Michael Jackson har fått mange biografier etter at han døde for et år siden. Foto: Mette Møller / DagbladetVis mer

«Minneboka» om Michael Jackson

Luksuriøs minnebok for Michael Jackson-fans.

||| ANMELDELSE: I neste uke er det ett år siden Michael Jackson forlot kloden, en sorti som fikk fans over hele verden til å valfarte til Los Angeles for å vinke ham farvel.

En av dem var Stein Johan Grieg Halvorsen alias Steinjo, som i et forord til denne ferske Jackson-biografien på norsk forteller om sin hengivenhet for den avdøde pophelten.

«Bedre enn a-ha» Grieg Halvorsen både møtte Jackson på Valle Hovin og var til stede under minnehøytideligheten i Staples Center. Han ble fanget inn av idolet i 12 års alderen, og skrev følgende linjer i Pusur-dagboka han hadde på den tida:

Michael Jackson du er kul

Du danser som en spretten fugl
Musikken din ja den er bra
I hvert fall bedre enn aha

Forfatteren av boka «Michael Jackson Treasures», Jason King, ble fanget inn av Jacksons magi allerede som seksåring . Både han og den jevnaldrende Steinjo forteller hvordan de ble besatt av å ligne Jackson, lære seg å se ut som og danse som ham.

«Minneboka» om Michael Jackson

Trolig er dette typisk for den effekten Jackson hadde på den generasjonen som ble født midt på 1970-tallet. De fikk sin Elvis, en pophelt så særpreget på alle måter at han lot seg imitere av tenåringer som lengtet etter å bryte gjennom pubertetens famling og finne det man måtte ha av engler og demoner bak kviser og keitethet.

Farlig drøm King er seinere blitt journalist (bl.a. i Village Voice) og populærkulturell forsker, og han har skrevet en både nøktern, hengiven og åpen tekst om popkongens utvikling - også de kontroversielle sidene av den. Han skriver at Jackson «er en bekreftelse på den amerikanske drømmen», men at denne oppfyllelsen også kan føre til «en ufattelig tragedie».

Jacksons historie har i sannhet vært utbrodert den siste tida, her er fakta nok for de fleste, vil jeg tro, både «om det som gjorde ham menneskelig, og det som fikk ham til å virke som fra en annen verden», for å sitere forfatteren. Noen psykologisk forklaring på fenomenet Jackson forsøker han ikke å gi. Det skal vel også noe til.

Det skader slett ikke at denne boka er velskrevet, selv om det ikke er hovedpoenget med utgivelsen. I likhet med tidligere oversatte bøker om Bob Dylan, John Lennon og Elvis er dette rett og slett en minnebok; en praktutgave i storformat, krydret med fotos fra hele karrieren og ispedd en rekke klenodier, eller faksimilier av plakater, brev, presseskriv, billetter, postkort pluss en drøyt timelang tv-portrett på dvd.

En utgivelse til å ta og føle på. Faktisk en seier for papirboka, dette kunne aldri vært erstattet av noen e-bok.