Minnenes perler

Den gang Elias Canetti som ung mann levde i Wien i mellomkrigstida, vanket han på den berømte Cafe Museum, tegnet og innredet av funksjonalisten Adolf Loos, et av de legendariske treffpunktene for malere, forfattere, skuespillere og journalister med en umiskjennelig brun atmosfære.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Her gikk man ikke for å drikke kaffe, men for å lese aviser, diskutere filosofiske anliggender og løse verdensproblemer.

Elias Canetti har i tredje bind av sine livserindringer tegnet en rekke uforglemmelige portretter både av åndspersonligheter han møtte her på plassen ved Sezession og Naschmarkt, og av andre han streifet borti i sin ungdomstid.

Det var for eksempel den berømte og nesten skremmende skarpe journalisten Karl Kraus hvis dobbeltgjenger vanket på Cafe Museum. I et sylkvasst portrett av mannen han en tid trodde var Kraus, samler Canetti trådene som til sammen dannet denne uredde, klisjéforaktende åndsaristokrat, dette infame oppkomme av skarp lut som hadde satt seg fore at han skulle rense den råtnende østerikske samfunnsorganismen.

Stamgjest var derimot en tid Robert Musil, mannen bak storverket «Mannen uten egenskaper». Musil var hjelpeløst upraktisk, hans kone kjøpte billett til ham på trikken, han avskydde å ta penger i sin hånd, derfor ble også hans alderdom en sosial katastrofe etter som inflasjonen spiste opp det som var igjen av hans formue.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer