Minner i 150 km/t

LIEGE (Dagbladet): Det er lenge siden jeg var i Holland. Nå kommer alt tilbake. På motorveien passerer jeg blå skilt som aktiviserer tusen minner:

Deventer. Skøyteårboka for 1973 med plass for håndskrevne rundetider fra amatør-VM. Ard Schenk var blitt proff og hang som en to kvadratmeter stor plakat med Solo-logo på gutterommet.

Heerenveen. Hvor Dag Fornæss vant EM 1971. Foran Schenk.

Rotterdam. November 1972. Johan Cruyff. Nederland- Norge 9-0. Den gang Norge var Malta.

  • Minnene strømmer på i 150 km/t. Cruyff. Ajax. Som slo Juventus 1- 0 og vant serievinnercupen 1973. Vi resonnerte oss fram til at Sørfjell var et bedre fotballag enn Ajax fordi Sørfjell i en tredjerundekamp hadde slått Vigør som hadde slått Start som hadde slått Viking som hadde slått FC Köln som hadde slått et lag som hadde slått Ajax i en treningskamp.

Amsterdam. Eindhoven. Kunstmuseene. Bosch, van Gogh og Escher. Mestere i visjoner og vanvidd. De hang som to kvadratmeter store plakater på den første hybelen.

Kort sagt: Nederland. Holland. Hollenderne. Avslappede og pålitelige. Oppskriften er enkel: Man tager det beste av egenskaper og lynne fra Sør-Europa og blander med det beste av egenskaper og lynne fra Nord-Europa.

  • Jugoslavia- Norge går i Liege. Man kjører over ei bru og er i Belgia. Jeg har aldri vært i Belgia. Belgia tenkte jeg aldri på før jeg leste dagbøkene til Charles Baudelaire. Belgierne! skrev han, som om det var et skjellsord.

Og det ble det, mange år seinere, da verdenspressen brandet Belgia som pedofiliens Mekka, med skamferte barnelik nedgravd i kjellergulv og grasplener.

  • Jeg gir Belgia en sjanse på nærmeste vertshus. Der slokker de sorgen over tapet for Italia. Bortsett fra flagget som er malt på kinn og panne, er de alle kritthvite. Den mest artikulerte av dem beklager på dårlig engelsk at så mange av landslagsspillerne deres er blitt fargede. I et EM! De har ingenting i et EM å gjøre. En av dem er endatil sammen med Miss Belgium. Hvorfor sendes de ikke hjem? Jo, det er på grunn av Hitler. Men Hitler var et geni. Hitler drepte ikke et eneste menneske.

Nei, innvender jeg, men det var noen jøder som gjerne forlot Tyskland. Jeg nevner Einstein, fordi han er ganske kjent.

Einstein? Han var ikke jøde. Han var belgier, lyder svaret, tysk belgier.

  • Den tredje og siste kampen i puljespillet går i Arnhem, Holland, tenker jeg lettet. Men så husker jeg en globetrotter som sammenliknet Benelux og Skandinavia slik, og da tenkte han ikke fotball: Norge forholder seg til Danmark som Belgia forholder seg til Holland.

Best å gi belgierne en sjanse til.

Forfatteren Håvard Rem følger fotball-EM for Dagbladet fra sin bobil.