-GRENSELØS NAIV: I en artikkel i feministtidsskriftet Fett, beskrives Fredrik Skavlan som grenseløs naiv når det kommer til konsekvensene av sin programlederstil. Foto: Oskar Kullander / Dagbladet
-GRENSELØS NAIV: I en artikkel i feministtidsskriftet Fett, beskrives Fredrik Skavlan som grenseløs naiv når det kommer til konsekvensene av sin programlederstil. Foto: Oskar Kullander / DagbladetVis mer

- Minner om en kjønnsfascist

Nå får Fredrik Skavlan kjeft igjen.

||| (Dagbladet): «Som programleder minner han til syvende og sist om noe i retning av en kjønnsfascist i et anstendig menneskes forkledning, en forkledning så god at han også selv lar seg lure».

Formuleringene er krasse i den fire sider lange artikkelen «Spøkelset Skavlan» som skal stå på trykk i fredagens utgave av Fett.

Artikkelforfatter er Hilde Sofie Pettersen (26), masterstudent i medievitenskap.

- Kjønna framstilling - Er det ikke litt strengt å bruke formuleringen om kjønnsfacist?

- Det skal sies at kjønsfascist er et utvannet begrep som ikke har like farlige konnotasjoner som det har hatt. Men han er en programleder som bruker en kjønna framstilling av sine gjester for å skape kontrast og spenning i programmet, svarer Pettersen.

«Marginaliserer kvinner» Videre i tidsskriftet skriver Pettersen at Skavlans flørting og kvinnelist «marginaliserer hva kvinner har å fare med», og at hans utseendefokusering «fratar kvinnelige gjester deres faglige integritet».

- Er ikke dette gammel kritikk?

- Jo, men poenget med min artikkel har vært å gå gjennom den kritikken som har blitt presentert tidligere på en grundig måte, og også se på hvordan han har imøtegått denne kritikken. Dette er et for viktig tema til å la det ligge.  

- Definerer samtaler I artikkelen kritiserer hun Skavlans bagatellisering av kritikken, og skriver:

«Det synes som om Skavlan har en grenseløs naivitet i forhold til konsekvensene av egen fremtreden».

Et annet poeng Pettersen trekker fram er at Skavlan har makta til å «skape» kjendiser, og at han derfor burde være ekstra bevisst hvilke temaer han tar opp med hvilke gjester.

- Skavlan har så store seertall at han er med på å definere samtaler i det offentlige rom. Folk snakker sammen med utgangspunkt i hans program, og derfor er det viktig at Skavlan er rettferdig i sin framstilling av kjønn, forklarer Pettersen.

Ingen håp om endring - Håper du nå å endre Skavlans programlederstil?

- Det virker ikke som om Skavlan har tatt kritikken seriøst tidligere. Det håper jeg han vil gjøre nå, men jeg tror vel egentlig ikke det er et realistisk håp, svarer Pettersen.

Hun presiserer at kritikken er rettet mot Skavlan som programleder.

- Dette handler ikke som Skavlan som person, jeg er sikker på at han er en fin fyr på privaten. Dette gjelder hvordan han framstår som programleder.

Avviser kritikk Hollywood-frue Anna Anka ble intervjuet av Skavlan da det stormet som verst rundt henne. Han var proff til fingerspissene, mener hun.

STØTTER SKAVLAN: Anna Anka har selv vært gjest hos Skavlan.  Foto:  Jacques Hvistendahl / Dagbladet
STØTTER SKAVLAN: Anna Anka har selv vært gjest hos Skavlan. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

—Denne kritikken må komme fordi han har suksess, sier Anka.

Elin Ørjasæter, E24-kommentator, har selv vært gjest hos Skavlan to ganger. Hun kjenner seg ikke igjen i Pettersens analyse, og har aldri opplevd Skavlan som diskriminerende.

- Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte av denne kritikken, svarer Ørjasæter, som presiserer at hun ikke har lest hele artikkelen.

- Ekstremt profesjonell - Syns du ikke at Skavlan tilnærmer seg menn og kvinner på forskjellige måter?

- Nei. Skavlan er en ekstremt profesjonell programleder. Han flørter med både menn og kvinner på en hyggelig måte. Det blir mer intimt enn et debattprogram, men ikke så intimt at det blir tåpelig.

NRKs underholdningssjef Charlo Halvorsen stiller seg også uforstående til kritikken.

- Liknende kritikk har blitt presentert tidligere. Vi stiller oss helt avvisende til hele problemstillinga, sier han.

STØTTER SKAVLAN:: Elin Ørjasæter (midten), kommentator i E24, opplever ikke Skavlan som diskriminerende.  Foto: Oskar Kullander / Dagbladet
STØTTER SKAVLAN:: Elin Ørjasæter (midten), kommentator i E24, opplever ikke Skavlan som diskriminerende. Foto: Oskar Kullander / Dagbladet Vis mer