Hver gang vi møtes:

Minnes «Bettans» tap: - Enorm respekt

Sol Heilo hedret Elisabeth «Bettan» Andreassen med en tolking til ære for hennes avdøde ektemann under «Hver gang vi møtes» sin jubileumssesong. Det satte følelsene i sving.

SNAKKER UT: I «Hver gang vi møtes» snakker Elisabeth «Bettan» Andreassen ut om tapet etter ektemannen. Video: «Hver gang vi møtes», TV 2 Vis mer
Publisert

For to år siden møttes Katzenjammer-artist Sol Heilo og «hele Norges» Elisabeth «Bettan» Andreassen på Vestre Kjærnes gård for aller første gang. De var begge med i den åttende sesongen av «Hver gang vi møtes». Nå er de begge tilbake igjen for programmets jubileumssesong.

- Det er utelukkende positivt å være tilbake. Man får litt kjærlighetssorg når man må dra fra gården, men nå er det som man fikk møte sin hjertes utkårede igjen, sier Sol Heilo.

Det er kollega og venninne Elisabeth Andreassen helt enig i.

- Hver gang vi møtes er et veldig viktig program for oss artister. Det skjer jo ikke så ofte at man får dyrke det man kan på TV, man skal jo alltid gjøre noe man ikke kan, sier Andreassen til Dagbladet og ler.

Hyller «Bettan»

Sol Heilo forteller at hun fant en tvillingsjel i Andreassen.

- Hun fikk meg til å føle meg trygg. Elisabeth er varm, imøtekommende og sosial. Det ble et hjertelig møte, og hun har blitt som min eldre søster, sier Heilo.

Møtet ble ekstra sterkt da Andreassen åpnet opp om bortgangen til sin ektemann. Tor Andreassen, døde brått av hjerteinfarkt i sommeren 2016. Hennes åpenhet satte dype spor hos Heilo.

- Det ble veldig sterkt. Elisabeth klarer å fokusere på det positive i livet, og tar vare på minnene hun har istedenfor å være opphengt i tapet hun har opplevd. Det fikk jeg enorm respekt for, sier hun.

Det var bakgrunnen til at Heilo ønsket å ta opp temaet «døden», og hedre Andreassens styrke.

- Døden er på en måte det siste tabuet i samfunnet vårt. Man skal liksom ikke snakke om det. Jeg har vokst med to foreldre som var kreftleger, og har blitt servert mange sterke historier om hvordan mennesker forsoner seg med døden. Elisabeth har på sin side tatt seg tid til å sørge, men hun har ikke hengt igjen i en «sørgesuppe». Det er en styrke, sier Heilo.

Tårevått

Låta Heilo valgte å tolke var «Gabriellas sang» fra filmen «Så som himmelen». Sangen er alltid med Andreassen på turné, enten hun vil eller ikke. Hun innrømmer til Dagbladet at hun var litt skuffet da ingen tolket låten i hennes forrige runde på programmet.

- Jeg har så mye historie med den låten. Den kom når jeg mest trengte den i 2006, og ble enda mer betydningsfull i 2016 da Tor døde. Det er en sang jeg må synge på alle konserter. Den låta er en trøst for mange, og det gjør meg godt å synge den. Jeg kommer innom alle de jeg savner i tankene mine, sier Andreassen.

NY VERSJON: Sammen med Sølvguttene tolket Sol Heilo en av Bettans favorittlåter. Foto: TV 2
NY VERSJON: Sammen med Sølvguttene tolket Sol Heilo en av Bettans favorittlåter. Foto: TV 2 Vis mer

Akkompagnert av sølvguttene, framførte Heilo en versjon som førte til en tårevåt reaksjon hos alle gjestene på gården, selv Kurt Nilsen, som hadde sverget på at han ikke skulle gråte på TV, avslører Heilo til Dagbladet.

Andreassen forteller at det var følsomt å få låta framført på den måten.

- Jeg har så utrolig respekt for Sol. Når hun tar for seg en sang og en artist, så blir det gjort så ordentlig. Det var rett og slett en ære. Jeg er stolt av å ha henne som venninne. Sol er ikke redd for å ta tak i følelsesmessige temaer, og det er ikke jeg heller. Jeg har alltid i mitt liv følt viktigheten av å snakke om ting. Ingenting bør være forbudt å snakke om. Man har så godt av dele, for man føler jeg så fin etterpå, sier hun.

- Engasjer deg

Andreassen mener at det er viktig at kjente artister er åpne om sine utfordringer.

- Vi må vise publikum at man ikke er alene om livets kamper, og vi kan faktisk bidra til å gjøre enkelte temaer mindre skambelagte med åpenhet. Jeg vil gjøre bort med skammen, det er en av mine viktigste jobber, sier hun.

Det å føle seg alene er noe Andreassen er spesielt opptatt av. Hun streber mot å vise alle at hennes historie ikke er unik, men at mange deler de samme erfaringen. Spesielt under pandemien er det lett å føle seg både alene og isolert, mener den folkekjære artisten. Til det har hun et godt tips.

- Det er så mange som sliter og har det utrolig vanskelig akkurat nå. Man kan føle seg alene med tankene sine i denne tida. Men, hvis man har mulighet, er det er viktig å engasjere seg. Jeg har akkurat blitt ambassadør for sykehusklovnene. Det er så meningsfullt og jeg får gjort noe som betyr så mye, sier hun.

NY SESONG: Den folkekjære artisten Maria Mena blir å se i «Hver gang vi møtes. Video: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer

Helt til toppen

Engasjementet for sin nye jobb har hun tenkt å ta helt til toppen.

- Min største oppgave nå er å få sykehusklovnene inkludert i statsbudsjettet. Jeg har sett hva de gjør og hva slags resultater deres jobb gir, og vil derfor gjøre det jeg kan for at de får den støtten de fortjener, sier Andreassen.

- Men engasjement kan være hva som helst. Gjør noe godt for andre. Bak pepperkaker til naboen, spør om noen trenger hjelp, hva som helst. Det gir så mye både til andre og deg selv, fortsetter hun.

Fredag sendes siste episode av «Hver gang vi møtes»-jubileumssesongen, men programmet er tilbake på skjermen allerede 16. januar, med sju nye artister.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer