Midlertidig minnested i regjeringskvartalet:

Minnesmerke etter 22. juli: Vil lage en vegg med navnene på de drepte

En lyssatt vegg med navn og alder på dem som mistet livet under terrorangrepet, vil være det mest sentrale elementet.

MINNESTED: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner tok imot forslaget til skisse av midlertidig minnesmerke i regjeringskvartalet etter 22. juli. Direktør Harald Nicolaisen i Statsbygg overleverer forslaget. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
MINNESTED: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner tok imot forslaget til skisse av midlertidig minnesmerke i regjeringskvartalet etter 22. juli. Direktør Harald Nicolaisen i Statsbygg overleverer forslaget. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag overleverte Statsbygg sitt forslag til hvordan det midlertidige minnestedet i regjeringskvartalet bør bli. Direktør Harald Nicolaisen i Statsbygg presenterte skissen og overleverte det til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Se bilder lenger nede i saken!

- Det har vært et viktig premiss at navnene på de 77 drepte framkommer på minnestedet, etter godkjenning fra de pårørende, sier Nicolaisen under pressekonferansen.

Navnevegg

Minnestedet vil bli lagt til Johan Nygaardsvolds plass, enten i tilknytning til Lindealléen eller i det sørvestre hjørnet mot G-blokka.

Statsbygg anbefaler at minnestedet legges til Lindealléen, mot Akersgata.

I forslaget skriver Statsbygg at konseptet tar utgangspunkt i å danne et tydelig og definert byrom omkring de fire lindetrærne som står nærmest Akersgata. Målet er også at minnestedet skal være et lyspunkt i området. En lyssatt vegg med navn og alder på de drepte, vil være det mest sentrale elementet.

- Viktig

- Det er viktig for oss alle, og særlig de som ble sterkt berørt av terrorhandlingene 22. juli 2011, at vi får på plass nasjonale minnesteder hvor vi kan sørge, savne og samles om de verdiene som ble angrepet, sier Sanner.

Etter planen skal det midlertidige minnestedet stå ferdig 22. juli 2018.

- Når vi velger å offentliggjøre konseptet for minnestedet nå, før det er ferdig, er det fordi vi mener det er viktig med åpenhet. Vi har ikke tatt stilling til forslaget nå, men jeg liker konseptet, sier Sanner.

I MØRKET: Slik ser skissen til navneveggen ut. Bildet viser hvordan den vil lyse opp i mørket. FOTO: Statsbygg
I MØRKET: Slik ser skissen til navneveggen ut. Bildet viser hvordan den vil lyse opp i mørket. FOTO: Statsbygg Vis mer

Det er 3RW Arkitekter som skal utforme det midlertidige minnestedet etter 22. juli. Det samme arkitektkontoret laget også minnestedet på Utøya.

Statsbygg har ansvaret for gjennomføringen, og har satt ned en referansegruppe, hvor blant annet Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli og AUF har vært representert. Denne referansegruppa har kommet med innspill om hvordan de mener minnestedet bør bli.

PÅ DAGTID: Slik er skissen for lysveggen, slik den vil bli seende ut på dagtid. FOTO: Statsbygg.
PÅ DAGTID: Slik er skissen for lysveggen, slik den vil bli seende ut på dagtid. FOTO: Statsbygg. Vis mer

Nå vil kommunal- og moderniseringsdepartementet vurdere Statsbyggs forslag. I januar skal de oversende oppdragsbrevet for neste fase av arbeidet til Statsbygg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer