BRUTALT: Minnesmerket for 22.juli på Ekeberg ble reist i forbindelse med et rosetog i 2011, bare en uke etter at terroren rammet Norge. Turgåer Trond Winnje går tur i området ofte, er fortvilet over at noen legger mye energi i å ødelegge minnesmerket. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
BRUTALT: Minnesmerket for 22.juli på Ekeberg ble reist i forbindelse med et rosetog i 2011, bare en uke etter at terroren rammet Norge. Turgåer Trond Winnje går tur i området ofte, er fortvilet over at noen legger mye energi i å ødelegge minnesmerket. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Minnesmerket over 22. juli-ofrene vandaliseres gang etter gang: - Det er sårt for oss

Norway Cup vil politianmelde hærverk. 

(Dagbladet): På Ekeberg i Oslo ble det etter terrorangrepene 22.juli plantet et eiketre for å hedre de 77 ofrene som mistet livet i den grusomme terroren for fem år siden.

Nå er minnesmerket, som består av en plakett og treet, stygt ramponert.

Gjerdet som er satt opp rundt treet, er systematisk dratt opp av jorden og slengt på bakken.

- Det er bare trist, sier Trond Winnje (67).

Turgåeren fra Oppegård er en av mange som bruker området jevnlig, og lar seg frustrere over hærverket.

- Ikke bare trehatere

Vandaliseringen har skjedd den siste måneden.

Det er ikke første gang: Tidligere har noen revet av flere greiner fra treet. Stammen er også delvis knekt.

Treet lever ennå, mot all odds, men er stygt kvestet.

67-åringen synes handlingen er morbid - og lurer på hva som får folk til å gjøre noe sånt.

FØR: Slik så gjerdet ut da 67 år gamle Trond Winnje gikk tur i området ved Ekeberg skole 18.juni i år. Da var treet allerede stygt kvestet. Nå er hele gjerdet jevnet med jorden i tillegg. Foto: Trond Winnje.  
FØR: Slik så gjerdet ut da 67 år gamle Trond Winnje gikk tur i området ved Ekeberg skole 18.juni i år. Da var treet allerede stygt kvestet. Nå er hele gjerdet jevnet med jorden i tillegg. Foto: Trond Winnje.   Vis mer

- Dette er ikke bare trehatere. Det må jo være noen som vet hva dette er, og som har et annet slags hat, sier Winnje.

Minnesmerket ligger avsidesliggende til, ikke langt unna en skole.

Det siste hærverket har imidlertid skjedd i skoleferien. Winnje tror ikke skolebarn står bak.

- Det vises at de som har gjort det, har lagt ned en skikkelig innsats for å ødelegge, sier han.

Til minne om 77 engler

Det er bare to dager siden årsdagen for 22.juli, terrorangrepet som tok livet av 77 mennesker i regjeringskvartalet og på Utøya i 2011.

«VI ÆRER DEM I SPORTEN»: Den vakre teksten på plaketten står i grell kontrast til hvordan resten av minnesmerket ser ut. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet. 
«VI ÆRER DEM I SPORTEN»: Den vakre teksten på plaketten står i grell kontrast til hvordan resten av minnesmerket ser ut. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet.  Vis mer

Minnesmerket ble satt opp bare en uke etter terrorangrepet.

På plaketten, som er signert det britiske dommerforbundet, står det:

«Til minne om de 77 englene som mistet sine vinger i Oslo og på Utøya 22.juli 2011».

Plaketten er signert av blant annet ledelsen i Norway Cup, Norges Fotballforbund, og det engelske, nord-irske, walisiske, og skotske fotballforbundet.

Fredag sparkes Norway Cup i gang på Ekebergsletta på ny - og Winnje håper noen vil ha ryddet opp hærverket til da.

- Det ser jo trist ut, særlig for de lagene som har vært med på å sette opp dette. Vi synes ikke de trenger å se det sånn, sier han.

Lover opprydding

Presseansvarlig Lucy Thoresen i Norway Cup lover at de skal rydde opp til cupen starter. Hun synes episoden er trist.

Ledelsen i Norway Cup ble gjort oppmerksom på hærverket i forrige uke. De ble varslet om en lignende episode i vår, forteller Thoresen.

KNEKT AV: Stammen er knekt bent av, men treet lever - mot alle odds. - Det fine er at det har fått ordentlig juling, men at det likevel er liv i det, sier Trond Winnje (67). Foto: Anita Arntzen / Dagbladet. 
KNEKT AV: Stammen er knekt bent av, men treet lever - mot alle odds. - Det fine er at det har fått ordentlig juling, men at det likevel er liv i det, sier Trond Winnje (67). Foto: Anita Arntzen / Dagbladet.  Vis mer

- Det har skjedd to ganger på kort tid nå. Vi har ikke anmeldt ennå, men skal gjøre det, sier hun.

Det gjorde de også i vår, da selve treet ble ødelagt.

Nå håper de å få tatt en skikkelig opprensk på stedet.

Til høsten skal hele minnesmerket oppgraderes, trolig ved at det gjøres mer synlig i form av sitteplasser og en større stein på området.

Det er Oslo kommune og støtteforeningen for 22.juli i Norge som har tatt initiativ til oppryddingen.

- Det er sårt for oss at dette minnesmerket skal bli ødelagt gang på gang. De som gjør det kan ikke være klar over hva det er. Derfor er vi veldig glad for at Oslo kommune sammen med støtteforeningen for 22.juli vil komme inn og gjøre det ordentlig denne gangen, sier Thoresen til Dagbladet.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra Jon-Inge Sogn, som leder 22.juli-støttegruppa i Oslo, men fikk ikke tak i ham søndag kveld.