Minnet vennen Afzelius

En stille aften for en støyende artist. Björn Afzelius brukte sterke ord og kjempet for de svake og mot urett. I går var det musikervennenes tur til å takke og hedre en stor artist.

16. februar døde Björn Afzelius. Han ble 52 år gammel. Med hans bortgang sluttet et stort sosialt og musikalsk hjerte å slå. Foran seg hadde han mye ugjort. Men bak seg hadde han også mye som var utrettet. Ikke minst var mange vennskap blitt til på hans musikalske landevei. I går var noen av hans fremste musikervenner på scenen for å hylle en stor venn, en stor kunstner og et stort sosialt hjertelag.

På Rockefellers scene sto Åge Aleksandersen, Hilde Heltberg, Bjørn Eidsvåg, Katia Cardenal, Mikael Wiehe og Bengt Bygren og Hannes Råstam fra Afzelius' backingband Globetrotters.

I salen var mange av hans største beundrere - et fullstappet Rockefeller, med en gjennomsnittsalder godt over 30.

- Jeg og Björn Afzelius møttes første gang septemberdag i 1983, på Hansens Vertshus i Odense i Danmark, sier Björns beste venn i Norge, Åge Aleksandersen, til Dagbladet.

Pleiet vennskapet

Åge sto nervøs på scenen, Afzelius satt i salen som tilhører. Han hadde nettopp gått av scenen et annet sted i byen, der han hadde opptrådt sammen med Globetrotters.

Den dagen ble et nytt norsk-svensk vennskap påbegynt. Det fikk ny energi i 16 år og ble pleiet vel av dem begge.

Det siste halvannet året hadde norgesvennen Afzelius kreft. Men

det ville han ikke snakke om. Flere gode artistvenner i Norge ante ingenting. Isteden jobbet han, så hardt helsa tillot det, med sitt album «Elsinore». 16. februar i år døde Afzelius. Han ble bisatt fra Ä lvsborg kyrka i Göteborg ti dager seinere. En vakker avskjed med et varmt menneske - i musikken og solidaritetens tegn.

- Og jeg setter pris på å få være med på kveldens minnekonsert, sier Åge Alekandersen.

Kranglet


- Det var Åge som førte meg og Björn sammen. Vi hadde mange heftige krangler. Gode krangler på nachspiel, spesielt, minnes Bjørn Eidsvåg.

- Vi var veldig uenige i flere ting som dreide seg om Kirken. Men vi var enige om én ting: Vi syntes Jesus var en dritkul fyr, sier Bjørn Eidsvåg.

I svak belysning fra stearinlys og grønne nødutgangskilt fikk Björn Afzelius' minne leve videre i går kveld. Det sørget blant andre hans gode musikervenner for. Og hans hjerte brant ikke bare for musikken. Han engasjerte seg sterkt i internasjonalt solidaritetsarbeid, blant annet for palestinske barn og mot undertrykkelsen i Nicaragua. Derfor sto både LO-sjef Yngve Hågensen og ambassadør Thorvald Stoltenberg på scenen og takket Björn i går kveld.

Og det var nettopp Afzelius' brennende engasjement for barna i Gaza og Jerusalem som sto sentralt i går kveld. Samtlige artister stilte gratis opp, og overskuddet fra konserten - nærmere 80000 kroner - går til barne- og ungdomstiltak for de hardt prøvede barna.

SAMMEN FOR BJÖRN: Bjørn Eidsvåg, Åge Aleksandersen, Mikael Wihe, Hilde Heltberg og Katia Cardenal var alle gode venner av Björn Afzelius,.