Minneverdig Pacino-gangster

Nok en mafiafilm? Ja takk, når hva vi får er «Donnie Brasco». Ikke bare er det en spennende og god historie. Det er en glimrende film om et umulig vennskap mellom en FBI-infiltratør og en gangster. Og det er Al Pacino. Sjelden har du sett ham bedre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I rollen som den noe tilårskomne mafiadrapsmann Lefty Ruggiero, med 26 liv på samvittigheten og en haltende karriere i et brutalt hierarki, makter Pacino å skape et bredspektret portrett av en gangster i limbo mellom råskap og sårbarhet. Du skulle forsverge at en morder kunne røske deg i hjerterøttene, men det gjør Lefty.

«DONNIE BRASCO» er den sanne historien om FBI-agenten Joe Pistone, som i 70-åra forlot familien og påtok seg å være muldvarp i en av New Yorks mafiafamilier. Virkelighetens Pistone lever fremdeles under ny identitet og med en pris på 500 000 dollar på sitt hode. Han gjorde altså en god jobb for FBI.

Johnny Depp agerer ham tilsvarende utmerket på lerretet, en mann som risikerer å rives i filler mellom de forskjellige identiteter han innehar i lange perioder av gangen. Lefty blir «Donnies» inngang til miljøet. Den på mange måter kyniske agenten hadde ikke regnet med å knytte følelsesbånd til sin kontakt. I det nære forholdet som oppstår mellom dem, setter «Donnie» begges liv på spill.

KANSKJE MÅTTE DET en britisk regissør til for å lage en så innsiktsfull film om mafiasystemet. Mike Newell har den nødvendige avstand til dette italienskættede, amerikanske fenomenet. Han leverer en avslørende skildring av den forskrudde moralen som oppstår når et nettverk er grunnlagt på brutalitet og frykt. Han viser oss volden i en tennerskjærende scene, der den stigende mafiastjerne Sonny (Michael Madsen) tar livet av sine rivaler - og han lar oss se hvordan menneskene går tapt i alliansen mellom våpen, penger, redsel og uavlatelig maktkamp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer