Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Nesten voksen»

- Minoriteter betaler for NRK. Dette føles som dugnadsarbeid uten saft og kaker etterpå

Reagerer på NRKs uttalelse om at de «ikke fant» flerkulturelle skuespillere.

FÅR KRITIKK: NRKs nye lørdagssatsning «Nesten voksen» kritiseres for å ikke speile Norges demografi godt nok. Bak fra venstre: Jenny Skavlan, Nils Jørgen «Jøgge» Kaalstad og Noah Gylver. Foran: Frida Torkildsby og Sophus Tangerås. Foto: NRK
FÅR KRITIKK: NRKs nye lørdagssatsning «Nesten voksen» kritiseres for å ikke speile Norges demografi godt nok. Bak fra venstre: Jenny Skavlan, Nils Jørgen «Jøgge» Kaalstad og Noah Gylver. Foran: Frida Torkildsby og Sophus Tangerås. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette handler ikke om rasisme, men om manglende kunnskap og forståelse for mangfold og andre kulturer. Charlo Halvorsen i NRK skal ikke svartmale skuespillere med flerkulturell bakgrunn, sier skuespiller Ghopi Prabaharan (32) til Dagbladet.

Han reagerer på uttalelsen til NRKs underholdningsredaktør, Charlo Halvorsen, som mandag sa følgende om hvorfor det ikke er flere skuespillere med flerkulturell bakgrunn med i NRKs nye humorserie, «Nesten voksen»:

- Vi har forsøkt å finne skuespillere med flerkulturell bakgrunn. Vi har lett i alle miljøer og hatt auditions. Humordrama er en vanskelig sjanger for skuespillere. Vi lyktes ikke å finne flerkulturelle skuespillere med riktig kompetanse, som hadde tid til å delta, sa Halvorsen til Dagbladet.

- Forstår ikke

Prabaharan, som er født på Sri Lanka, men vokst opp i Fosnavåg på Sunnmøre og i Porsgrunn, har selv en mindre rolle i en scene i tredje episode av «Nesten Voksen».

- Da fant de jo riktig skuespiller, så jeg forstår ikke hva Halvorsen mener. Jeg skulle gjerne ha vært med mer, og om jeg ikke er flink nok er det helt greit, men at det ikke finnes fagfolk uten riktig kompetanse er ikke riktig. Dersom de har lett, har de ikke gjort en god nok jobb, sier Prabaharan.

MED: Skuespiller Ghopi Prabaharan. Her i en scene «Nesten voksen». Foto: Skjermdump / NRK
MED: Skuespiller Ghopi Prabaharan. Her i en scene «Nesten voksen». Foto: Skjermdump / NRK Vis mer

Han jobber nå fulltid ved Akershus teater, og var i fjor ansatt ved Teater innlandet. Han har også tidligere vært programleder i Lotto-sendingene til NRK.

- Det er helt i orden at det bare er hvite skuespillere i hovedrollene. Jeg legger meg ikke opp i kunstneriske avgjørelser, men ikke skyld på kompetansenivået til flerkulturelle skuespillere, sier Prabaharan.

- Dugnad uten saft og kaker

Det er særlig det faktum at NRK finansieres av offentligheten som gir et særskilt ansvar, hevder 32-åringen.

- Da brukes også pengene til Norges minoritetsgrupper. Det føles litt som at man er med på dugnadsarbeidet i bakgården, men ikke inviteres på kaker og saft når arbeidet er ferdig, sier Prabaharan.

Uttalelsen fra NRK-toppen kom etter at «Nesten voksen» denne uka fikk hard kritikk fra skuespillere og anmeldere for å være utdatert og «blendahvit».

Handlingen er lagt til Oslo, men rollegalleriet speiler ikke demografien i hovedstaden godt nok, dermed er programmet mindre relevant enn det kunne ha vært for svært mange seere, mener kritikerne.

Hvor er miljøene?

Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen i NRK er forelagt kritikken fra Prabaharan. Halvorsen sier til Dagbladet at han verken ønsker eller har grunn til å svartmale skuespillere med flerkulturell bakgrunn.

- Men å finne riktig cast til humordrama er krevende. Uansett hvilken etnisk bakgrunn en skuespiller måtte ha. Vi ønsket skuespillere med flerkulturell bakgrunn inn i en bærende hovedrolle i «Nesten voksen», men fant altså ikke en som både hadde tilstrekkelig tid og riktig kompetanse. Det er vi lei oss for, og skjønner godt at folk er kritiske, sier Halvorsen.

NRK-REDAKTØR: Charlo Halvorsen. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet
NRK-REDAKTØR: Charlo Halvorsen. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet Vis mer

Men hvor langt vekk er egentlig disse miljøene NRK påstår at de ikke finner? 3,5 kilometer unna, avslører karttjenesten Google Maps.

Det er nemlig under en halvtime til fots fra NRK Marienlyst til Det Norske Teatret (DNT) i Oslo, en av Norges kulturinstitusjoner som har påtatt seg et stort ansvar med å utdanne flerkulturelle skuespillere.

Teatersjef Erik Ulfsby forteller at han for en stund siden ble invitert til NRK for å prate om prosjektet «Det multinorske» som han tok initiativ til å starte i 2012.

- Norge endres

Utgangspunktet var enkelt.

TEATERSJEF: Øverste leder ved Det norske teatret, Erik Ulfsby. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TEATERSJEF: Øverste leder ved Det norske teatret, Erik Ulfsby. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Skal man hete Det Norske Teatret, må man ta innover seg at Norge og det norske er i endring. Det ser jeg på som en forpliktelse for alle som flagger å representere «det norske» eller «nasjonale», sier Ulfsby til Dagbladet.

«Det multinorske» er et eget utdanningsløp i samarbeid med Nord universitet i Bodø som skolerer et kull med norske skuespillere med familiebakgrunn utenfor Europa hvert tredje år.

- Det er helt klart et misforhold mellom menneskene man ser i norske byer og de man ser på scener og skjerm, men det er mot sin hensikt å bare velge basert på hudfarge. Man må være god nok, og for å få mange gode trenger vi flere med relevant utdannelse, fortsetter teatersjefen.

- Tar det på alvor

Rundt 60 søkere har hittil vært gjennom krevende opptaksprøver. Fire skuespillere var først ut i 2012, ytterligere seks er ferdig til sommeren og høsten 2018 starter et nytt kull på seks utvalgte. Etter tre år skolering venter en bachelorgrad, arbeidspraksis og eventuelt ansettelse ved teatret.

FERDIGE: Skuespillere Sara Khorami, Kadir Talabani, Judy Nyambura Karanja og Thomas Bipin Olsen har alle vært gjennom «Det multinorske». Det Norske Teatret
FERDIGE: Skuespillere Sara Khorami, Kadir Talabani, Judy Nyambura Karanja og Thomas Bipin Olsen har alle vært gjennom «Det multinorske». Det Norske Teatret Vis mer

- Selv om Kunsthøgskolen i Oslo (KHIO) og teaterskoler utdanner flere flerkulturelle skuespillere enn før, ville det ta lang tid før man får et godt nok volum. Derfor ble vi utålmodige og startet selv, sier Ulfsby.

- Kan NRK lære noe av dere?

- Det kan de sikkert, men jeg vet at de tar dette på alvor og jeg oppfatter dem som opptatt av problemstillingen, i likhet med store deler av norsk kulturliv. Men vi må alle gjøre mere enn vi gjør om vi skal speile samfunnet rundt oss.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!