Minus med suksess

Kjempesuksess med Mette-Marits salme-cd til tross: Kirkelig Kulturverksted sliter med røde tall.

Det fører til at planlagte plateprosjekt må legges på is, og den populære Kulturkirken Jakob står i fare for å måtte legges ned.

– Det er ikke lett å drive. Vi går neppe konkurs, men det er en tung situasjon akkurat nå, sier Erik Hillestad til Dagbladet.

Han har ledet Kirkelig Kulturverksted siden starten, men fikk for et halvt års tid siden rollen som kunstnerisk leder, mens Ole-Edvard Reitan kom inn som ny daglig leder.

Mette-Marit

– Det er ikke enkelt å drive plateselskap i Norge i dag. Vi er i større grad avhengige av å finansiere prosjektene før vi gir dem ut. Det holder ikke bare å tjene på platesalg, så vi må jobbe med å finne nye finansieringsmåter, sier Reitan.

Kirkelig Kulturverksted har gitt ut en av årets største platesuksesser: Kronprinsesse Mette-Marits salme-cd «Sorgen og gleden», som solgte til gull bare etter ei uke i butikkene. Plata har også fått usedvanlig gode kritikker. Men ingenting av dette hjelper plateselskapet.

– Salmeplata har suksess, men vi får ikke noen inntekter av den. Alt går til Kirkens Bymisjon, så den plata hjelper oss ikke på annen måte enn at den drar med seg litt ekstra salg av andre plater vi gir ut, sier Erik Hillestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trenger hjelpere

Ole-Edvard Reitan vil ikke si noe om hvor mye selskapet tapte i fjor, før regnskapet legges fram for styret 11. juni.

– I 2006 var resultatet før skatt minus 1,7 millioner kroner. Hvordan er fjorårstallet i forhold?

– Det er vesentlig bedre enn det, men det er stadig røde tall og det må vi gjøre noe med, sier den daglige lederen.

Det største tapet skyldes Kulturkirken Jakob, som gjennom de siste ti åra har pådratt Kirkelig Kulturverksted et samlet tap på cirka seks millioner kroner.

Kirken er et kulturhus, som fungerer som en scene for musikk, dans og teater i Oslo. Den trekker mye folk og var blant annet en sentral scene under Bylarm. Nå står kulturhuset i fare for å måtte stenge dørene.

– Vi er nødt til å finne allianser som vil være med og drive dette prosjektet videre. Vi greier det ikke lenger alene, men håper å finne noen gode hjelpere, sier Reitan.

Store tap

Årets plateutgivelser går som planlagt, men noen av prosjektene de hadde tenkt å gjøre neste år, er utsatt i påvente av mer finansiering. Etter hva Dagbladet kjenner til, gjelder det blant annet en utgivelse med trondheimskoret Scola Sanctae Sunnivae og den palestinske artisten Rim Banna.

– Vi har gitt ut mange relativt smale produksjoner, men før har det likevel vært et visst markedsgrunnlag for dem. Vi har kanskje solgt fire-fem tusen av plater, som i dag bare selger bare 800-900, sier Hillestad.

– Må dere kutte ut det smale nå?

– Ja, hvis vi ikke greier å få en annen finansiering av prosjektene.

– Betyr det en ny og mer kommersiell profil?

– Nei, det er lite sannsynlig. Vi firer ikke på kvaliteten, men prosjektene må være ganske gjennomfinansierte før vi gir dem ut, sier Erik Hillestad

Erik Hillestad,