Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Toppmøtet Trump - Kim

Miraklenes tid?

Hva som bringer Donald Trump og Kim Jong--un sammen? Begges tro på at de har overnaturlige evner til å utmanøvrere den andre.

STÅR VEDEN TIL PÅSKE? Donald Trump skal møte Kim Jong-un. Her presenteres nyheter på gata i Tokyo. Foto: AP / NTB Scanpix
STÅR VEDEN TIL PÅSKE? Donald Trump skal møte Kim Jong-un. Her presenteres nyheter på gata i Tokyo. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alt vellykket diplomati handler om å bringe parter som står langt fra hverandre nærmere hverandre. Sånn sett er nyheten om toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un gode nyheter. Etter et år med utveksling av ondsinnede karakteristikker og atom-trusler mot hverandre, skal de to kjernefysiske kamphanene møtes ansikt til ansikt.

At Kim Jong-un vil møte USAs president har ligget i kortene i hele hans regjeringstid. Å møte verdens mektigste mann på like fot, er en anerkjennelse som blir få av verdens verste despoter til del. Når han ser ut til å ha fått det til, er det eneste rimelige forklaringen at det aggressive atomvåpenprogrammet har presset USA til å erkjenne at Nord-Korea har en posisjon som gjør at man ikke kommer utenom dem.

For Kim er møtet med Trump en bekreftelse på at han har gjort alt riktig. Hans forgjengere som USAs «verste fiende», Saddam Hussein i Irak, og Muammar Gadaffi i Libya, endte sine dager i en galge, og ble drept av mobben, etter å ha blitt funnet, gjemt i et avløpsrør. De ble straffet for aldri å utvikle den ultimate sikkerhetsgarantien atomvåpen er. Mens Kim premieres for å ha trosset hele verden med sitt atomvåpenprogram, med å få møte USAs president som sin likemann.

At Donald Trump vil møte Kim er derimot en stor overraskelse. Det går igjen i nesten alle kommentarene fra Korea-kjennere etter at bomben av en nyhet ble kjent litt etter midnatt norsk tid, natt til fredag. Trumps beslutning om å møte Kim ser ut til å ha blitt tatt praktisk talt på egen hånd. Hans utenriksminister Rex Tillerson virket å ikke være orientert om utviklingen da han snakket om Nord-Korea under en reise i Afrika torsdag kveld, bare timer før nyheten om toppmøtet sprakk.

Trumps fortelling om hvorfor møtet med Kim ble til er den helt motsatte av Kims. Trumps fortelling handler om hvordan han har stått beinhardt på sine krav om tøffest mulige sanksjoner. Det er Trump som har presset Kim til å krype til korset, og nå er han i ferd med å gi opp sitt atomvåpenprogram. Akkurat som Kim i sin fortelling har lykkes fordi han var den tøffeste, har også Trump lykkes - i sin fortelling - fordi han var enda tøffere.

Det vil være mye som står på spill nårTrump og Kim møtes. Trump påstår at Kim allerede har gått med på å «de-nuke» - eller «av-atomisere». Det gjenstår å se. For det vil være mildt sagt oppsiktsvekkende hvis Kim skal kaste på skraphaugen atomvåpenprogrammet, nettopp det som i hans egen fortelling har reddet skinnet hans.

Det er en håpløs oppgave å spekulere i hva som kan bli utfallet av et toppmøte, før vi vet mer om den dialogen som vil måtte komme før Trump og Kim møtes. Det vi vet - og det er kanskje det eneste vi så langt vet - er at det er to null-sum-spillere som møtes. De mener begge at det bare vil være en vinner og en taper tilbake på valplassen etter et slag. Trump spiller høyest. Han kan trolig bare erklære seier etter toppmøtet hvis Kim skroter eller på en eller annen måte de-aktiviserer sitt atomvåpenprogram.

Trump mener åpenbart han har store gaver når det kommer til å overtale folk. Hans bestselger handler om å lykkes i business, og har tittelen «The Art of the Deal», Kunsten å gjøre en avtale. Er det lov til å minne om at Trump også har gått konkurs på grunn av sine avtaler?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!