DEBATT

Debatt: Visjon Norge

Mirakler er blitt til utsalgsvarer i kristne shoppingsentre

Kan denne forsøplingen av vår livssynskultur stoppes? Spørsmålet bør være en alvorlig utfordring til seriøse kristne så vel som våkne samfunns- og religionskritikere.

Kirkeliv: Endringene i norsk kirkeliv på 1960-tallet har ført til «suksesser» som Jan Hanvolds Visjon Norge, skriver innleggsforfatteren. Foto: Visjon Norge
Kirkeliv: Endringene i norsk kirkeliv på 1960-tallet har ført til «suksesser» som Jan Hanvolds Visjon Norge, skriver innleggsforfatteren. Foto: Visjon Norge Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg vokste opp i en karismatisk frimenighet (pinsebevegelsen) på 40/50-tallet. Min far var predikant og pastor. Gjennom alle disse unge år hørte jeg aldri at det ble bedt om penger fra prekestolen.

Kollektbøssen gikk stillferdig rundt benkeradene mot slutten av møtet mens det ble sunget en salme. Min far hadde samme ukelønn som arbeiderne på gulvet på fabrikken i småbyen.

Men så kom 60-tallet, og Gud ble en markedstilpasset kapitalist, med USA som forbilde for sin kirke. Aage Samuelsen lot seg friste til å samarbeide med et par amerikanske apostler, og arrangerte flere møter med disse i Nordstrandhallen i Oslo. Jeg var til stede og satt på samme tilhørerbenk som den unge evangelisten Aril Edvardsen. Etter møtene hadde jeg en prat med Samuelsen. Han ristet fortvilet på hodet og sa om de amerikanske predikanter: «Det var bare penger i hue på de folka».

Edvardsen smilte derimot bredt. Han dro tilbake til Kvinesdal og etablerte Troens Bevis og den norske avløser av den gamle kollektbøssen, tiggebrevene, innsamlingsaksjonene og giverklubbene. Millionene strømmet inn. Dermed startet endringen av norsk kirkeliv, som etter hvert har ført til «suksesser» som Jan Hanvolds Visjon Norge – men også en rekke karismatiske etablissementer som Oasebevegelsen og IMI-kirken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer