Miras siste stikk

Mira gråt som et barn da hun fikk Oscar for beste birolle etter innsatsen som hore i Woody Allens «Frodige Afrodite». I kino-aktuelle «Mimic» er hun knallhard og nådeløs i jakten på kjempeinsekter.

I fjor kom Mira Sorvino (30) på lista over verdens 50 vakreste kvinner i People Magazine. Nå kan du se henne kjempe mot kjempeinsekter i skrekkfilmen «Mimic». Eller se henne flykte for livet i svart trang kjole i «The Replacement Killers».

MIRA SORVINO VOKSTE OPP i New Jersey, langt fra Hollywoods glitter og stas. Riktignok var faren Paul Sorvino en anerkjent skuespiller, kjent fra filmer som «Reds», «Nixon» og «The Firm», mens moren Lorraine kunne vise til en fortid som fotomodell. Det livet lokket tilsynelatende ikke lille Mira, som til fars store lettelse satt med nesa i ei bok mesteparten av oppveksten. Paul Sorvinos skrekk var nemlig at noen av hans tre barn skulle gå i hans fotspor.

- Vi skulle bli leger eller advokater eller noe annet trygt. Vi skulle i hvert fall ikke ha noe med hans bransje å gjøre. Jeg husker han sa nei, da en kvinnelig kollega av ham ville jeg skulle spille datteren hennes i en TV-serie, forteller Mira.

Pappa Sorvinos skremselpropaganda lyktes i første omgang. Mira studerte og avla en glimrende eksamen i Øst-Asia-kunnskap ved Harvard universitet. Hun flyttet til Beijing og lærte seg flytende mandarin. Hun fikk til og med en pris for en vitenskaplig artikkel om rasekonflikter i Kina og ble spådd en lysende framtid som Kina-spesialist.

Da returnerte Mira til USA og barjobb for å tenke over livet. Hun kom til at hun ikke kunne ignorere drømmene sine lenger.

- Egentlig hadde jeg jo ønsket å bli skuespiller siden jeg var fem år gammel.

I TRE ÅR VEKSLET MIRA mellom servitøryrket, produksjonsassistentjobber og småroller. Så ga Robert Redford henne en rolle i «Quiz Show». Regissøren Whit Stillman oppdaget språktalentet hennes og ga henne rollen som spansk oversetter i filmen «Barcelona». Så havnet hun hos Woody Allen, fikk rollen som den tidligere prostituerte pornostjernen Linda Ash i «Frodige Afrodite» - og sto plutselig med en Oscar i armene og hele verdens tv-kameraer rettet mot seg.

- Selvsagt var det fantastisk å stå der. Jeg var utslitt i flere måneder etterpå. Først nå skjønner jeg hvor viktig det var for karrieren min. Jeg hadde faktisk hatt åtte roller før dette skjedde, men det er først nå kollegene mine virkelig anerkjenner meg og regissører respekterer meg. Folk ser til og med filmer de ikke hadde tenkt å se, fordi jeg står på rollelista. Jeg innser at Oscar vil være blant navnene som blir nevnt i begravelsen min, sier Mira.

En av de tingene tv-seere over hele verden la merke til da Mira mottok utmerkelsen, var at far og datter Sorvino gråt som om de skulle vært nettopp i en begravelse. «Å gi meg denne er å ære min far, som har lært meg alt som er å lære om dette yrket,» erklærte Mira.

- Pappa var og er kjempestolt. Det er han som har hatt størst inflytelse på karrieren min.

Mange vil nok hevde at et tre år langt samboerskap med regissør Quentin Tarantino, også må ha vært fordelaktig. Men de to rakk aldri å gjøre noe sammen, før forholdet sprakk i januar i år. Nå sies det at Mira har et nært forhold til Kevin Costner.

- Vi har hatt noen stevnemøter, ikke noe mer, ikke noe mindre, sa Mira i Cannes tidligere i år.

- Hva får en Oscar-vinner til å takke ja til rollen som insektjager i en skrekkfilm?

- JEG FANT MANUS utrolig skremmende. Så møtte jeg regissør Guillermo del Toro, og personligheten hans tok meg fullstendig. Jeg ante at den kvinnelige hovedrollen i «Mimic» kunne lede meg inn i deler av mitt eget følelsesliv hvor jeg aldri før hadde vært. Dessuten var dette en helt ny type helterolle. Klart jeg tok sjansen da den bød seg, sier Mira, som i ettertid setter aller mest pris på de fysiske utfordringene rollen ga.

- Jeg gjorde mine egne stunts. For de tøffeste gutta er det neppe imponerende, men for meg var det utrolig å falle fem meter med bare en tynn vaier som sikring. Det var nesten som strikkhopp, sier Mira.

- Hva har utdannelsen din betydd etter at du skiftet bransje?

- Woody Allen inviterte meg faktisk til audition etter å ha sett meg som spansk i «Barcelona». Han sa at hadde det ikke vært for at han visste jeg var amerikansk, så hadde han trodd jeg var spansk. Det betyr vel at språkkunnskapene mine har bidratt til å gjøre meg til en god skuespiller.

- Har det hendt at produsenter og regissører har hatt problemer med at du er bedre utdannet enn dem?

- Ja, men det vil ikke skje igjen. Jeg vil ikke jobbe med folk som er redd for intelligens, sier Mira.