Miriam (51) er for gammel for BBC

Kjent TV 2-programleder opplevde det samme.

-BØR TA BOTOX: Den erfarne nyhetsreporteren Miriam O´Reilly (53) fikk høre at hun var for rynkete for BBC, ble oppfordret til å ta botox og fikk tilbud om å farge håret. Foto: Yui Mok/PA/Scanpix
-BØR TA BOTOX: Den erfarne nyhetsreporteren Miriam O´Reilly (53) fikk høre at hun var for rynkete for BBC, ble oppfordret til å ta botox og fikk tilbud om å farge håret. Foto: Yui Mok/PA/ScanpixVis mer

(Dagbladet): Den britiske BBC-journalisten Miriam O´Reilly (53) fikk for to år siden en kraftig melding fra sin arbeidsgiver.

O´Reilly, som har vært ansatt i BBC i 27 år, fikk beskjed om «å være forsiktig med de rynkene der», før hun og tre andre kvinner ble byttet ut med en yngre stab.

O´Reilly var da 51 år, og innføringen av det høyoppløselige formatet HD-tv skal ha vært ett av argumentene for at rynkene ble for mye for tv-seerne.

Hun skal også blitt oppfordret til å vurdere Botox og tilbudt hårfarging.

Det nektet den erfarne nyhetsjournalisten å finne seg i, og bestemte seg for å gå rettens vei.

Historisk begivenhet I dag skriver Daily Mail at O´Reilly vant fram mot den britiske mediegiganten, noe som beskrives som «en historisk begivenhet».

- Dette er den første, innrapporterte aldersdiskrimineringen, som krever at arbeidstakerne må være unge for å være attraktive, sier Helena Derbyshire til Daily Mail. Hun jobber i advokatfirmaet Shoosmiths.

FOR GAMMEL FOR TV 2: Talkshow-vert i TV 2, Trude Teige, fikk høre av en mannlig kollega på mellomledernivå i TV2 at hun var for gammel for tv-programmet «Trude». Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
FOR GAMMEL FOR TV 2: Talkshow-vert i TV 2, Trude Teige, fikk høre av en mannlig kollega på mellomledernivå i TV2 at hun var for gammel for tv-programmet «Trude». Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Som oppreisning får O´Reilly 150 000 britiske pund, noe som tilsvarer rundt 1,4 millioner kroner.

- Det var det rette å gjøre, uansett hvor smertefullt og stressende det har vært, sier O´Reilly og legger til:

- Jeg ønsket aldri å forlate jobben min. Det er fortsatt flere arbeidsår igjen i meg.

Bedt om å tie O´Reilly startet sin journalistkarriere i en lokalavis og har blant annet jobbet i Radio WM Birmingham. De siste 27 årene har hun vært reporter og produsent i BBC, hvor ett av programmene hun har medvirket i, er det kjente dokumentarprogrammet «Panorama».

O´Reilly ble tilbudt 80 000 britiske pund, eller rundt 750 000 norske kroner, for å tie om rynkekommentaren og droppe rettssaken.

I retten har O´Reillys sjef i BBC forklart seg med at alderen ikke hadde noe å si, men at det var et ønske om å friske opp showet som førte til at hun ble byttet ut.

Som resultat i saken mellom BBC og O´Reilly vil nye retningslinjer utarbeides for å forsikre rettferdig utvelgelse og unngåelse av aldersdiskriminering.

Også  i TV 2 Journalist og talkshow-vert i TV 2, Trude Teige (50), har vært utsatt for en liknende opplevelse. Det var i forbindelse med planleggingen av hennes program «Trude», hvor hun fikk høre at hun var for gammel for tv-programmet.

ERFAREN:  Trude Teige i samtale med en gråtende Bjørn Eidsvåg. - Jeg kunne ikke gjort samme jobb i dag som for tjue år siden, sier Teige, som mener alder er viktig for arbeidsresulatet. Foto: TV2
ERFAREN: Trude Teige i samtale med en gråtende Bjørn Eidsvåg. - Jeg kunne ikke gjort samme jobb i dag som for tjue år siden, sier Teige, som mener alder er viktig for arbeidsresulatet. Foto: TV2 Vis mer

- Jeg fikk en kommentar fra en mann på mellomledernivå. Han hadde ikke tro på programmet mitt fordi han mente jeg var for gammel. Det opplevde jeg ekstremt krenkende, sier Teige til Dagbladet og mener at en kvinne aldri ville sagt det samme.

- Da TV 2 skulle lage et nytt program med et nytt konsept, mente han vi trengte et yngre ansikt. Kommentaren kom i fullt alvor i en samtale om konseptet. Han vegret seg for å satse på «Trude» fordi jeg nærmet meg femti år, sier Teige.

Hun karakteriserer kommentaren som «dum og ynkelig», og nekter å la den gå innpå seg.

- Jeg ble målløs, og det er lett å bli såret. Men det er ynkelig å gå så langt, derfor brydde jeg meg ikke om det. Jeg regner med at Alf Hildrum og tidligere nyhetsdirektør Kjell Øvre Helland drøftet samme problemstilling, men jeg opplevde bare støtte fra dem.

- Når man har kommet så langt som jeg, kan man ikke tenke på slike kommentarer, sier Teige.

Ønsker aldersmangfold Kommunikasjonssjef i TV 2, Aleksander Valestrand, kjenner ikke til hendelsen mellom Teige og mellomlederen.

- Hva folk diskuterer i gangen er vanskelig å holde styr på. I et mediehus som TV 2 vil det være mange meninger, men det er viktig for oss å ha et mangfold i programledene. Det hadde vært rart om alle var 22 år, sier Valestrand og legger til:

- Vi er glade for at Trude Teige er programleder i TV 2, selv om hun ikke er den yngste programleder i verden. Dyktighet er avgjørende ved ansettelse hos oss, sier Valestrand.
 
Sexobjekt Ledende seniorrådigver i kommunikasjonsselskapet Geelmuyden Kiese blir provosert over ønsket om rynkefritt fjernsyn.

NÆRT PÅ: Teige bruker sin erfaring med å komme nært på sine gjester. Her er hun i samtale med Atle Brynestad. Foto: TV2
NÆRT PÅ: Teige bruker sin erfaring med å komme nært på sine gjester. Her er hun i samtale med Atle Brynestad. Foto: TV2 Vis mer

- Dette sier noe om et utdatert menneske- og seersyn. Hva er det de tror om oss seere? Jeg ser en klar parallell til SAS, som tidligere satte sine flyvertinner på bakken rett etter puberteten, sier Hans Geelmuyden.

Han forteller at han blir provosert når medmennesker blir dårlig behandlet, og mener fokuset ligger på feil sted.

- Jeg tror det er større sannsynlighet for at kvinner blir utsatt for slik trakassering enn menn, fordi det fortsatt er flest mannlige ledere, og de ser ofte på kvinner som sexobjekter. Det blir dårligere TV når fokuset er ungdom og pynt i stedet for kunnskap og sjarm,  sier Geelmuyden til Dagbladet.

PROVOSERT:  Hans Geelmuyden er provosert over hvordan kvinner sees på som sexovjekt. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
PROVOSERT: Hans Geelmuyden er provosert over hvordan kvinner sees på som sexovjekt. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer