Mirjams opptur

Det er gått fire måneder siden Mirjam Kristensen (22) debuterte som romanforfatter. Oppturen varer ennå.

«En bemerkelsesverdig god debut», «En god forteller», «En stilsikker roman som imponerer», «Åpenbart skrivetalent».

Mirjam Kristensen opplevde det alle debutanter drømmer om med romanen «Dagene er gjennomsiktige»: Hun ble lagt merke til. Og hun fikk ros.

God følelse

- Positive tilbakemeldinger virker inspirerende, de gir meg en driv til å fortsette. Det verste som kan skje er total stillhet, å bli tiet i hjel, sier Mirjam.

Høsten har hun blant annet brukt til å reise rundt og lese fra boka si.

- Den lever sitt eget liv nå, som man sier. Det er rart å treffe folk som har lest den, men samtidig gir det en god følelse.

Mirjam er i full gang med neste bokprosjekt, men hva det er holder hun for seg selv inntil videre.

Bibliotekar

- Det tar lengre tid denne gangen siden det er så mye annet som skjer, men jeg håper å få den ferdig i løpet av 2001. Til sommeren skal jeg ta grunnfagseksamen i litteraturvitenskap, og så håper jeg på et eller annet stipend. Jeg skulle ønske jeg tjente masse penger sånn at jeg kunne konsentrere meg om bok nummer to, men sånn er det nå en gang ikke.

Selv om andre opplag av «Dagene er gjennomsiktige» er trykt, må Mirjam pent jobbe som bibliotekar ved siden av studiene.

Ikke perfekt

Mirjam tilbringer jula hjemme hos familien i Lyngdal. Der får hun ro til å lese bøkene hun ikke har rukket i løpet av høsten.

- Jeg er akkurat ferdig med «Isslottet» av Tarjei Vesaas, den var fantastisk. Nå holder jeg på med Frode Gryttens «Bikubesong». For meg er det viktig å lese mye, jeg finner ting jeg kan lagre og bruke i min egen skriving.

Språk

For Mirjam er ikke typen som slår seg på brystet i ren tilfredshet over «Dagene er gjennomsiktige».

- Jeg er klar over bokas svakheter, uten at jeg vil fortelle hva de er. Det er jo ikke sånn at jeg sier til meg selv at «dette er perfekt, Mirjam». Det handler først og fremst om å finne et språk som fungerer for meg. Jeg får en idé og så skriver og skriver jeg, helt til jeg har den tonen og stemningen jeg vil ha i historien. Da sitter det.

LITTERÆRT TALENT: - Tusen takk, dette er litt av en anerkjennelse, svarer Mirjam Kristensen da hun får vite at Dagbladet har utpekt henne til vårt litterære talent for 2001.Foto: LARS EIVIND BONES