Miroslav Vitous

Gamle mestere kan!

CD: Bassisten Miroslav Vitous (Weather Report m.m.) har fått med seg Chick Corea, John McLaughlin, Jack DeJohnette og Jan Garbarek på sin første ECM-innspilling på ti år. De skuffer ikke.

Alene besetningen på denne plata kan få bjeller til å ringe jula inn i hodet på den som var jazzfan generelt og ECM-fan spesielt på 70- og 80-tallet. Dette er et (slags) mestermøte, med resultat som langt på vei lever opp til de forventningene som navnene inngir.

Og sett fra et særnorsk ståsted, er det spesielt trivelig å høre en inspirert Jan Garbarek ta tak i musikken. Alt som gjorde ham til en av de betydeligste moderne jazz saksofonister fra tidlig 70-tall av - tonekvalitet, kraft og improvisasjonsoriginalitet - er fortsatt til stede, samtidig som Garbarek anno 2000 også klinger hørbart med i Vitous' verden.

De fem, som bidro sterkt til å definere den nye jazzen på 70- og 80-tallet, har aldri utgjort et «working band», men har spilt to eller flere sammen i mange ulike sammenhenger. Framfor alt er de en slags brødre i en åpen, lekende og melodikjærlig musikalsk ånd, og selv om de neppe har vært fulltallig sammen i studio denne gang heller, har Vitous, produsent Manfred Eicher og tekniker Jan Erik Kongshaug signert en CD som låter mer autentisk samspilt enn som sammenredigerte pålegg. Vitous/DeJohnette danner en eksplosiv kjerne i musikken, men McLaughlin, Corea og Garbareks bidrag er dynamisk innvevd og kommuniserende på en måte som tidvis avstedkommer stor musikk. Å få dette bandet sammen på scenen må være enhver festivalarrangørs drøm, og selv om en planlagt sommerturné i øyeblikket later til å være avlyst, må det være lov å håpe.