Misbruk av barn ryster modellbransjen

Moteverdenen er i sjokktilstand etter at en BBC-reportasje har avslørt seksuell utnyttelse av uerfarne modelljenter helt ned i 13-årsalderen. Fire toppledere i Elite har trukket seg.

Programmet «Mac Intyre Undercover» avslørte hvordan uerfarne modellhåp ned til 13 år risikerer å bli dopet for så å bli solgt for å ha sex med velhavende forretningsmenn. Under modellkonkurranser sikler jurymedlemmer og venter på å få tilfredsstilt sine lyster etter premieutdelingen.

Daniele Bianco - som hadde oppsyn med det internasjonale toppbyrået Elites modellaspiranter i ti år - måtte trekke seg etter å ha skrytt av å hatt sex med 325 pur unge jenter.

Modell-mafia

De yngste modellene, særlig de fra Øst-Europa, er mest utsatt. Byråene der eies ofte av mafiaen. Agenter får penger for å ta med jenter på nattklubber, særlig i Milano.

Alkohol og kokain flyter. Alt er spandert. Etterpå må jentene betale med sin egen kropp.

Opplysningene er de mest sjokkerende i en serie med skjult-kamera-avsløringer som har slått ned i moteverdenen som en bombe.

Mest uthengt er modellbyrået Elite. Fire av toppsjefene trakk seg etter å ha blitt avslørt i programmet.

Byrået har offisielt bedt om unnskyldning og nedsatt en intern granskningskommisjon.

Tatt på fersken

Det franske byrået Marilyn forsøkte forgjeves å få programmet stanset. Programmet viste hvordan en agent i byrået forsyner den britiske toppmodellen Carolyn Parks med kokain. Begge ble øyeblikkelig suspendert. For Elite, Marilyn og de andre byråene er det livet om å gjøre å rette opp det katastrofale inntrykket.

- Modellbyråene fungerer som usynlige, raffinerte bordeller, hevder den tidligere italienske modellen Benedetta Barzini.

Den franske modellen «Catherine» fortalte i går at hun måtte ligge med agenten i byrået som ga henne nøklene til leiligheten hennes.

- De manipulerer oss psykisk, sa hun til den franske radiostasjonen Europe 1.

Ikke nytt

Det er for så vidt ikke nytt. En norsk modell ble dopet på en fest og unnslapp såvidt sex med en motefotograf i 1996. Men det har aldri vært konstatert i så vidt omfang.

- Speilet er knust, skriver avisa Le Monde. Motebladet ELLE hadde krisemøte.

BBCs reportere Donald Mac Intyre og Lisa Brinkworth viser rystende forhold i moteverdenen. De utga seg for å være fotograf og modell, og hadde med skjult kamera og mikrofon.

Brinkworth ble tilbudt 4000 kroner for å ligge med Elites europasjef Gérald Marie, Linda Evangelistas eksmann.

Han var jurymedlem i Elite Look Model. Der gjorde han obskøne bevegelser og skrøt av hva som ville foregå etter premieutdelingen.

Lysten

- Nå er det fire dager siden jeg hadde sex, sa han. Nå har han har trukket seg, for bedre å kunne forsvare seg, men hevder at det var Brinkworth som tilbød seg.

Naomi Campbell er sjokkert over den utbredte rasismen som blir avslørt i programmet. Elite-direktør Xavier Moreau snakker nedverdigende om «niggere», sammen med Olivier Daube fra New York-kontoret. Begge har trukket seg.

Det vil ta tid for moteverdenen å komme over sjokket. Kate Moss hadde allerede advart mot kokain- og alkoholmisbruket. Hun ble en periode et vrak av forholdene.

AVSLØRT: Linda Evangelistas eks-mann Gerard Marie ville kjøpe modellsex.
SKANDALE-BRANSJEN: Kate Moss ble et vrak av kokain- og alkoholmisbruk.