DUGNAD: Erna Solberg utnytter «upopulært - men nødvendig»-stemepelet.
DUGNAD: Erna Solberg utnytter «upopulært - men nødvendig»-stemepelet.Vis mer

Misbruk av dugnadsånd

Det er ikke "dugnad" hver gang man gjør noe upopulært.

Meninger

Dugnaden er en gjenganger i norske festtaler. Som oftest er det lokale idrettslag, korps og festivaler som trekkes frem.

Nabolag og borettslag har sine velkjente tørner med felles rydding og vask. «Nasjonal dugnad» brukes ikke minst om den årlige tv-aksjonen med 100 000 frivillige bøssebærere.

Mange synes det er en genuin glede å delta på dugnad. Dypest sett handler det likevel om at den enkelte ofrer noe, for at man i fellesskap skal oppnå noe større og bedre. I politikken kan det av og til være nødvendig at ledere appellerer til denne evnen hos folk: Anerkjenne at det man gjør kan være upopulært i starten, at det vil koste noe for den enkelte, men samtidig forklare hvorfor det er nødvendig og riktig på lengre sikt.

Desto mer alvorlig er det da å spille «upopulært, men nødvendig»-kortet, og appellere til velgernes dugnadsvilje.

Det er dette den sittende regjering, og i særdeleshet statsminister Erna Solberg, har gjort seg skyldig i det siste halvåret.

I Stortingets arbeids- og sosialkomite har vi fulgt to store saker der regjeringen har fått motbør: Først det ualminnelig usosiale forslaget til statsbudsjett. Og nå, svekkelsen av arbeidsmiljøloven.

Solbergs forsvar har vært at «Vi må ruste oss for fremtiden», og de siste ukene har budskapet «omstilling» blitt hamret inn på formanende vis.

Omstilling er vi gode på i Norge. Arbeiderpartiet er et reformparti, og viker ikke unna for krevende omstillinger.

Problemet oppstår når ordet «omstilling» blir et kommunikasjonsgrep for å vinne tilslutning til utdatert høyrepolitikk uten kunnskapsbasert begrunnelse.

Vi husker Erna Solbergs fåfengte jakt på eksempler og fagøkonomisk støtte til milliardkuttene i formuesskatten. Svekkelsen av arbeidsmiljøet har vært preget av det samme: Manglende dokumentasjon erstattes av synsing og kommunikasjon.

Sammenlignet med de fleste andre er Norge et samfunn preget av tillit mellom folk. Det er alvorlig nok å svekke denne tilliten med å øke de sosiale forskjellene og svekke maktbalansen i arbeidslivet slik stortingsflertallet nå gjør.

Om man ikke i tillegg skal trumfe det gjennom med å appellere til ett av de fineste uttrykkene for tillitssamfunnet: Den norske dugnadsånden.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.