Misbrukt definisjonsmakt

Dagbladets innsats i valgkampen har i beste fall vært villedende, og i ett tilfelle gitt seg utslag i en direkte krenkende symbolbruk.

FÅR SJANSEN: «I tråd med de demokratiske prinsippene som gjelder i Norge, får nå også Frp mulighet til å vise hva de faktisk står for når de får ansvar», skriver innleggsforfatteren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÅR SJANSEN: «I tråd med de demokratiske prinsippene som gjelder i Norge, får nå også Frp mulighet til å vise hva de faktisk står for når de får ansvar», skriver innleggsforfatteren. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Debattinnlegg

Av de medieredaksjoner som prøver å framstille regjeringskabalen som et nederlag for Erna Solberg, er Dagbladets tilnærming kanskje den mest påfallende. Hun blir statsminister i en borgerlig regjering som får mulighet til å drive Høyrepolitikk i en mer rendyrket form, enn om KrF og V var med i den. Som arkitekt bak den samarbeidsavtalen som nå er på plass, har hun utvist lederskap av høy klasse allerede før sin velfortjente tiltredelse. Dette er derfor en triumf for både henne, og Siv Jensen. I tråd med de demokratiske prinsippene som gjelder i Norge, får nå også Frp mulighet til å vise hva de faktisk står for når de får ansvar.

Dagbladets politiske redaksjon ser ikke dette. Den har derimot ansett det som «en viktig oppgave å begrense Frp's innflytelse i norsk samfunnsliv». Det er til en viss grad ryddig av en avisredaksjon å tone politisk flagg på en så eksplisitt måte. Samtidig er det verdt å merke seg at den dermed har forlatt prinsippet om å utøve objektiv journalistikk. Alt Dagbladet skriver om Frp og deres samarbeidspartnere må sees i lys av at dette.

Dagbladets innsats i valgkampen har i beste fall vært villedende, og i ett tilfelle gitt seg utslag i en direkte krenkende symbolbruk. Illustrasjonsbildet på DB.no 16. september med tyske okkupasjonssoldater foran hotellet der sonderingene mellom de borgerlige partiene skulle starte etter valgseieren, viser en redaksjon som åpenbart har latt alle hemninger fare. Dessverre for Dagbladet er ikke denne formen for ideologiske krampetrekninger særlig overbevisende. Faktum er at Dagbladets kamp mot Frp har vært en fiasko, og at avisas politiske redaksjon paradoksalt selv framstår som en av valgets største tapere. Det bare er trist at Dagbladet i så stor grad framstår som en bitter variant av denne.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.